Rezultati pojačanog nadzora prometa na državnim cestama

U utorak, 4. prosinca, od 9 do 16 sati na području Policijske uprave proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa na državnim cestama.

Foto: Ilustracija 

U utorak, 4. prosinca, od 9 do 16 sati na području Policijske uprave proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa na državnim cestama. 

U sklopu pojačanog nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor brzine kretanja vozila, vožnju pod utjecajem alkohola, nadzor teretnih automobila, autobusa i traktora, nadzor mladih vozača, prometovanje vozača bicikala i kretanje pješaka. 

Tijekom provođenja pojačanog nadzora kontrolirano je 65 vozila, od čega 45 osobnih automobila, 16 teretnih automobila i dva traktora. Jedno vozilo upućeno je na izvanredni tehnički pregled kojom prilikom je utvrđena tehnička neispravnost. Izvršeno je 16 tehničkih pregleda teretnih automobila na cesti, o čemu su  sačinjeni Zapisnici o tehničkom  pregledu vozila na cestama. 

Policijski službenici utvrdili su ukupno 51 prekršaj, od čega je na državnoj cesti broj 2 utvrđeno 20 prekršaja, na državnoj cesti broj 22 sedam prekršaja, na državnoj cesti broj 28 utvrđeno je sedam prekršaja, na državnoj cesti broj 210 pet prekršaja,  na državnoj cesti broj 41 utvrđeno je 11 prekršaja i na državnoj cesti broj 43 utvrđen je jedan prekršaj. 

Utvrđeno je 17 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 10 prekršaja pretovara, četiri prekršaja odnosila su se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, dok su sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđena tri prekršaja neposjedovanja tahografskih listića za period od 28 dana. 

Pojačani nadzor prometa na državnim cestama na području Policijske uprave proveden je u suradnji djelatnicima Hrvatskih cesta. Tom prilikom utvrđena su tri prekršaja prekoračenja ukupne mase vozila, te protiv vozača, odgovornih i pravnih osoba slijedi podnošenje optužnih prijedloga. 

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa, na državnoj cesti broj 41 zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. 

 

Dobro je podsjetiti

Uslijed kišnih i snježnih padalina vidljivost je smanjena, a kolnici su mokri i skliski. Stoga sve sudionike u prometu pozivamo na oprez prilikom sudjelovanja u prometu, a vozače motornih vozila da, u slučaju potrebe, koriste propisanu zimsku opremu. 

Kako ne bi došlo do prometnih nesreća za vrijeme kišnih oborina odnosno nastupa zimskih uvjeta na cestama, vozači trebaju prilagoditi brzinu kretanja uvjetima na cesti, povećati razmak između vozila i pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera pravovremeno upozoriti na radnje vozilom.



Stranica