Kalinovac: Edukativno predavanje učenicima u sklopu projekta "Nisi sam"

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U srijedu, 12. prosinca, od 8 do 9.35 sati u Kalinovcu, u OŠ „Ivan Lacković Kroata“, održano je edukativno predavanje u sklopu projektnih aktivnosti „Nisi sam“, za 20 učenika 6. razreda. 

Edukaciju su proveli policijski službenici Policijske postaje Đurđevac i policijska službenica Ureda načelnika Policijske uprave. Prvi dio predavanja odnosio se na tematiku vršnjačkog nasilja, nasilja među djecom i mladima, sa učenicima se kroz interaktivni pristup (prikazan je kraći video uradak na  temu vršnjačkog nasilja), razgovaralo se o modalitetima zlostave, posljedicama po djecu ako su predugo suočeni sa neprimjerenim postupcima od strane vršnjaka, što učiniti ako su žrtve samog bullyinga, kome se obratiti, kao i da je najvažnija reakcija – prijaviti svaki oblik nasilja. 

Razgovaralo se na temu obiteljskog nasilja, da je potrebno brzo reagirati i prijaviti nasilje, budući da posljedice mogu biti tjelesne ozljede, psihičke posljedice, da djeca trpe u obitelji, u konačnici i kaznena djela, pr. ubojstvo. 

Nadalje, komuniciralo se o opasnostima koje postoje kroz korištenje društvenih mreža, Interneta, govorilo se o osobnim podacima i kako ih je opasno stavljati na društvene mreže radi moguće zlouporabe.

Tijekom edukativnog predavanja pričalo se sa djecom kako se zaštiti na „Facebooku“, kroz sigurnosne postavke, lozinke, da ne prihvaćaju prijateljstva sa osobama koje ne poznaju u stvarnom životu, jer se nerijetko iza profila kriju ljudi koji imaju loše nakane u odnosu na djecu. 

Razgovaralo se o sadržajima koje djeca prate na TV programima, koje igrice igraju, te zaključili da je većina sadržaja nasilna, što stvara određenu toleranciju na nasilje općenito. 

Učenicima je prikazan video uradak koji upućuje na ovisnost o igranju video igara putem modernih elektroničkih tehnologija, skrenuta im je pozornost koliko vremena provode na Internetu, odnosno da svoje slobodno vrijeme provedu i u igri, na svježem zraku, sa prijateljima, ne većinom za računalom.



Stranica