Oprez u prometu!

Sukladno vremenskim prognozama, tijekom predstojećeg vikenda, a i do sredine narednog tjedna, očekuju se kišne oborine uslijed kojih će kolnici biti skliski, a ponegdje uslijed niskih temperatura i djelomično zaleđeni.

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama, tijekom predstojećeg vikenda, a i do sredine narednog tjedna, očekuju se kišne oborine uslijed kojih će kolnici biti skliski, a ponegdje uslijed niskih temperatura i djelomično zaleđeni.

Da u takvim vremenskim uvjetima ne bi došlo do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu, pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, posebice prometne znakove kojima se ograničava brzina kretanja vozila i regulira pravo prvenstva prolaska na raskrižjima.

Vozačima motornih vozila savjetujemo da povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, izbjegavaju pretjecati vozila, te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim  uključivanjem pokazivača smjerova. Posebno naglašavamo obvezu uključivanja sva četiri pokazivača smjera prilikom vožnje unazad.

Pozivamo vozače bicikala da noću i u uvjetima smanjene vidljivosti koristite reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću, te da na  biciklu koriste prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Vozači bicikla obavezno se trebaju kretati biciklističkim stazama i trakama, tamo gdje su one sagrađene.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret, te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti. Pješake podsjećamo da ceste prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći i da ne izlaze na kolnik između parkiranih vozila.

Posebno pozivamo vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu, jer kombinacija vožnje pod utjecajem alkohola i neprilagođene brzine uvjetima na cestama često rezultira događanjem najtežih prometnih nesreća.



Stranica