Savjeti pješacima!

Unatoč svim do sada poduzetim preventivnim mjerama u 2012. godini, zabilježen je negativni trend stradavanja pješaka u cestovnom prometu na području Policijske uprave.

Foto: Ilustracija  

Unatoč svim do sada poduzetim preventivnim mjerama u 2012. godini,  zabilježen je negativni trend stradavanja pješaka u cestovnom prometu na području Policijske uprave. Ovaj negativni trend nastavljeni je i u mjesecu prosincu kada je zabilježeno pet prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci, od čega jedna nesreća s poginulom osobom i četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama jedan pješak je smrtno stradao, jedan pješak je teže ozlijeđen, a tri pješaka su lakše ozlijeđena. 

Posebno je zabrinjavajuće što su u tim nesrećama u svojstvu pješaka stradala dva djeteta, od kojih je jedno dijete smrtno stradalo, dok je drugo dijete lakše ozlijeđeno. 

Shodno navedenom, pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret. Za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti (kiša, magla, snijeg) pješaci moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Pješaci cestu trebaju prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, nakon što provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“ da se ista može sa sigurnošću prijeći. Pješacima se savjetuje da ne izlaze na kolnik između parkiranih vozila.           

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete i učestalu maglu vozače, prvenstveno motornih vozila, upozoravamo da sa povećanim oprezom sudjeluju u prometu u zoni pješačkih prijelaza, crkava, većih trgovačkih centara, igrališta, škola i drugih mjesta gdje se može očekivati veći broj pješaka, posebice djece, kako bi mogli pravovremeno zaustaviti svoje vozilo.



Stranica