Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 15. do 17. veljače,  na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u promet, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepoštivanje crvenog svjetla semafora. Kod jednog vozača mopeda i jednog vozača osobnog automobila koji su prouzročili prometne nesreće s ozlijeđenim osobama utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.

Utvrđeno je 105 prometnih prekršaja, od čega 25 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, devet nepropisnih parkiranja, šest oduzimanja prednosti prolaska, šest upravljanja vozilima za koje je istekla važnost prometne dozvole, četiri upravljanja tehnički neispravnim vozilima, tri nekorištenja zaštitne kacige, dva prekoračenja brzina kretanja, dva upravljanja vozilima za vrijeme dok je na snazi mjera zabrane upravljanja, dva nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva nekorištenja reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće.

Iz prometa su isključena 33 vozača i 11 vozila. Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđena su tri prekršaja upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja, dok je sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđeno šest prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 16. veljače, u 16.40 sati u Ulici kralja Zvonimira u Reki, kada je 46 - godišnji vozač upravljao teretnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 4 000 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije 90 dana.

Najveće prekoračenje ograničenja brzina utvrđeno je u petak, 15. veljače, u 16.45 sati u Ulici braće Radić u Peterancu, kada je 26 - godišnji vozač upravljao brzinom od 101 km/h, iako je u brzina kretanja ograničena na 50 km/h.

U posebne prostorije do otrježnjenja bilo je smješteno 11 vozača. Uhićen je jedan   vozač protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.



Stranica