Oprezno u prometu na mokrim i klizavim kolnicima

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama, do kraja tjedna očekuju nas učestale kišne oborine, uslijed čega će kolnici biti mokri i skliski, a vidljivost povremeno smanjena. Također su moguće i magle.

Vozače motornih vozila molimo da način vožnje prilagode novonastalim vremenskim uvjetima i uvjetima na cesti, odnosno da smanje brzinu kretanja vozila i povećaju razmak prilikom vožnje u slijedu. Također ih podsjećamo da se prije svake radnje vozilom u prometu trebaju uvjeriti da ju mogu na siguran način izvesti.

Pješake molimo da za svoje kretanje obavezno koriste nogostupe, odnosno biciklističko-pješačke staze i da za vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti. Cestu je potrebno prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i vrlo oprezno. Ni u kom slučaju se ne smije pretrčavati cestu između parkiranih vozila ili na neosvijetljenim dijelovima ceste.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza i traka. Ne preporučamo vožnju biciklima na način da se u jednoj ruci drži kišobran, jer se na taj način umanjuje stabilnost upravljanja biciklom i povećava mogućnost pada. Prije nego što biciklisti izvrše radnju skretanja, moraju se prije toga, pogledom preko ramena lijevo odnosno desno, uvjeriti da tu radnju mogu izvršiti sigurno i o svojoj namjeri davanjem znaka lijevom odnosno desnom rukom, upozoriti ostale sudionike u prometu.

Sve sudionike pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama.



Stranica