Križevci: Edukativno predavanje u sklopu projekta "Zdrav za pet"

Foto: Ilustracija  

U srijedu, 17. travnja, u Križevcima u  Srednjoj školi „Ivan Seljanec“, održano je edukativno predavanje za oko 120 učenika prvih razreda (pet razreda) u sklopu projekta „Zdrav za 5“. 

Predavanje na temu „Zlouporaba droga“i „Utjecaj droga u cestovnom prometu“ održali su policijski službenici Policijske uprave koprivničko  - križevačke. 

U uvodnom djelu predavanja policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika upoznala je učenike s projektom „Zdrav za 5“, rezultatima ESPAD istraživanja prema kojem je u Hrvatskoj povećana uporaba alkohola i inhalanata, a prema sva tri pokazatelja uporabe cigarete, alkohola i droga, Hrvatska je iznad Europskog prosjeka: prema uzimanju cannabisa ikada u životu Hrvatska je također iznad europskog prosjeka na 19. mjestu, a po uzimanju inhalanata na 1. mjestu. 

Policijski službenik za suzbijanje kriminaliteta droga je kroz konkretne primjere iz prakse upoznao učenike sa štetnostima pojedinih vrsta droga. 

Učenicima je prikazan video uradak sa mreže Youtube „Spot protiv droge II“-prikaz eksperimentiranja mladog čovjeka s drogom kroz video igricu. 

Najveći dio predavanja se bazirao na zlouporabu marihuane, jer je ista najdostupnija i najinteresantnija učenicima. Ista često dovodi do psihičke ovisnosti i korištenja drugih vrsta droga, samim time do teških fizičkih ovisnosti. Također, obrazložene su  štetnosti ostalih vrsta droga.  

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa učenike je upoznala s negativnim utjecajem droga na vozače i sigurnost cestovnog prometa, te Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, predviđenim sankcijama za vozače koji sudjeluju u prometu na cestama pod utjecajem droga. 

Prisutnim učenicima je ujedno objašnjen postupak prometne policije prilikom kontrole vozača u prometu na cestama, pri čemu je posebno objašnjen način rada uređaja za detekciju droga „Cozart“.



Stranica