Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 19. do 21. travnja, na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 19. do 21. travnja, na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprimjerena brzina karakteristikama cesta, oduzimanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet, te nepoštivanje prometnih svjetala na semaforiziranom raskrižju. Kod četiri vozača osobnih automobila, koji su prouzročili prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i tri prometne nesreće s materijalnom štetom, utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.

U nadzoru prometa utvrđena su 133 prometna prekršaja, od čega šest prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, pet prekršaja korištenja mobitela bez „hads-free uređaja“, 40 prekršaja odnosilo se na prekoračenja ograničenja brzina kretanja, četiri prekršaja nepoštivanja crvenog svjetla semafora, pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, četiri prekršaja nepropisna pretjecanja, tri upravljanja prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima i dva prekršaja upravljanja vozilima za vrijeme izrečen zaštitne mjere zabrane upravljanja.

Iz prometa je isključeno 27 vozača i devet vozila. Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđena su dva prekršaja upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja.

U posebne prostorije do otrježnjenja bilo je smješteno sedam vozača. Uhićena su bila tri vozača, a protiv dva vozača su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim  kaznama i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 15.40 sati u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Koprivnici, kada je 31-godišnji vozač upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 3,10 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Najveće prekoračenje ograničenja brzina kretanja utvrđeno je u petak, 19. travnja, u 14.50 sati u Ulici Ivana Lepušića u Križevcima kada je 45-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 106 km/h iako je u rečenoj ulici brzina kretanja ograničena na 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina. Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.). Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti. Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.



Stranica