"Nisi sam" - Predavanje roditeljima

U četvrtak, 16. svibnja, u OŠ u Gornjoj Rijeci, održano je edukativno predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“.

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

U četvrtak, 16. svibnja, u OŠ u  Gornjoj Rijeci, održano je edukativno predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“. 

Predavanje je održano za roditelje učenika od 1. do 4. razreda, nazočna su bila 62 roditelja, a predavanje su održale policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave i policijski službenik Policijske postaje Križevci. 

Tematika je bila vršnjačko nasilje, načini na koje se manifestira, roditeljima su iznijeti primjeri  iz prakse. Roditeljima je ukazano na institucije kojima se mogu obratiti za pomoć ukoliko je njihovo dijete žrtva bilo kojeg oblika zlostave. Također, roditelji su upoznati sa Facebook stranicom „Nisi sam“ na web stranicama Policijske uprave, a gdje mogu naći korisne savjete.

Pričalo se o nasilju putem elektroničkih medija, cyberbullyingu. Djeca ne znaju kako podesiti sigurnosne postavke, čemu zapravo služe mail adrese, čemu osobni podaci , te najvažnije prihvaćaju za prijatelje osobe koje ne poznaju u stvarnom životu.

Roditelji su upoznati na koji će se način sa njihovom djecom provoditi radionice, čemu će se djeca poučiti, primjereno dobi, kako bi naučili kako prepoznati opasnosti i kako na iste reagirati. 

Razgovaralo se o seksualnim deliktima na štetu djece, te koliko su zapravo izloženi "predatorima" na društvenim mrežama, te općenito na Internetu i u mobilnoj komunikaciji. 

Naposljetku, roditeljima su ponuđeni načini na koje mogu momentalno zaštititi djecu, odnosno da se mogu obratiti prodavačima informatičke opreme te zatražiti da se kod njih, u kućama, postavi na računalima roditeljska zaštita i što to znači.



Stranica