Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 17. do 19. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom, u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene, i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija   

Tijekom vikenda, od 17. do 19. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom, u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene, i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća su bile oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u promet i nepropisno kretanje kolnikom. Kod jednog vozača osobnog automobila koji je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu. 

U nadzoru prometa utvrđeno je 98 prometnih prekršaja, od čega osam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 53 prekršaja prekoračenja ograničenja brzina kretanja, šest nekorištenja sigurnosnih pojaseva, dva prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, dva nepropisna pretjecanja, dva nepropisna parkiranja, prekršaj neštovanje naredbi policijskog službenika, te prekršaj naglog povećanja brzine prilikom kretanja s mjesta pri čemu je došlo do proklizavanja kotača vozila.

Iz prometa je isključeno osam vozača i tri vozila. Sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđeno je šest prekršaja.

U posebne prostorije policije do otrježnjenja bila su smještena dva vozača. Uhićen je  jedan vozač, protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom  kaznom i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 18. svibnja, u 17 sati na Varaždinskoj cesti u Koprivnici, kada je 57 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,05 g/kg i za vrijeme kada mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava, nakon čega je bio uhićen. Protiv vozača je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 2 700 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

U subotu, 18. svibnja, od 15 do 20 sati, na području Policijske postaje Đurđevac provedena je preventivno - represivna akcija „Nadzor brzine kretanja vozila”. 

U akciji je ukupno utvrđeno 47 prekršaja od čega 42 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Prema rasponima prekoračenja brzine u naselju: od 20 do 30 km/h ( 30 prekršaja) i od 30 do 50 km/h ( 10 prekršaja). Prema rasponima prekoračenja brzine izvan naselja: od 30 do 50 km/h (dva prekršaja). 

Najveće prekoračenje ograničenja brzina kretanja utvrđeno je u 18.59 sati u Ulici 1. svibnja u Kloštru Podravskom kada je 30 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 111 km/h iako je u rečenoj ulici brzina kretanja ograničena na 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.



Stranica