Najava akcije „Nadzor brzine kretanja vozila“

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, te povećao stupanj sigurnosti svih sudionika cestovnog prometa, Policijska uprava koprivničko –križevačka će u četvrtak, 18. srpnja, provesti akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Foto: Ilustracija

Tijekom lipnja 2013. godine na području Policijske uprave zabilježeno je 50 prometnih  nesreća, od čega nesreća s poginulim osobama i 18 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teže je ozlijeđeno šest osoba, a lakše su ozlijeđene 23 osobe.

U lipnju je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila kao uzrok zabilježena u 11 prometnih nesreća (23 %).

Od ovih 11 prometnih nesreća, zabilježena je jedna nesreća s poginulim osobama, pet s ozlijeđenim osobama i pet nesreća s materijalnom štetom.

U nesrećama je zbog brzine tijekom lipnja stradalo 16 osoba, od čega su dvije osobe smrtno stradale, dvije su teško i devet osoba je lakše ozlijeđeno.

Tijekom dosadašnjeg dijela srpnja zabilježene su 33 prometne nesreće, od čega je zbog brzine zabilježeno sedam nesreća (21 %), od čega četiri nesreće s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom. Jedna osoba je teže ozlijeđena, dok su četiri osobe lakše ozlijeđene.

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, te povećao stupanj sigurnosti svih sudionika cestovnog prometa, Policijska uprava koprivničko –križevačka će u četvrtak, 18. srpnja, provesti akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“.

Osim prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa, a posebnu pozornost posvetiti će mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu.

 

Dobro je podsjetiti!

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. 
                                                               



Stranica