Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda i blagdana, od 2. do 5. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, te jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća su bile nepropisno mimoilaženje, nepropisno kretanje i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i blagdana, od 2. do 5. kolovoza,  na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, te jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća su bile nepropisno mimoilaženje, nepropisno kretanje i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom.

U nadzoru prometa utvrđeno je 129 prometnih prekršaja, od čega 32 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, 23 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, osam nekorištenja sigurnosnih pojaseva, sedam upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole i registracije, tri upravljanja tehnički neispravnim vozilima i dva prekršaja mladih vozača koji su upravljali osobnim automobilima jačine motora iznad 80 kW.

Iz prometa je isključeno 26 vozača i sedam vozila. Sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu sankcionirana su tri prekršaja upravljanja vozilima za koje nisu sklopljene police obveznog osiguranja u prometu na cestama, dok je sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu sankcionirano 15 prekršaja.

U posebne prostorije do otrježnjenja smješteno je osam vozača, a tri vozača su uhićena. Protiv svih uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama i kaznama zatvora s rokom kušnje, te su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 3. kolovoza, u 0.40 sati u Ulici bana Josipa Jelačića u Kloštru Podravskom, kada je 30 - godišnji upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,85 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava, nakon čega je uhićen. Protiv vozača je na Prekršajnom sudu u Koprivnici proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 7 300 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije četiri mjeseca.

Najveća brzina kretanja utvrđena je u subotu, 3. kolovoza, u 12.31 sati u Ulici Pridvorje u Kloštru Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 113 km/h, iako je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti!

Podsjećamo vozače da već malene količine alkohola u organizmu otežavaju zapažanje, usporavaju reakcije vozača, te pridonose neopreznoj vožnji i ignoriranju prometnih propisa, a što rezultira agresivnom i rizičnom vožnjom i događanjem prometnih nesreća.  Stoga apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge taxi-službe ili da zamole osobu koja nije konzumirala alkoholna pića a posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom.

Prilikom vršenja radnji vozilom u prometu kao što su vožnja unatrag, skretanje, okretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, mimoilaženje, obilaženje i druge radnje, vozač je dužan uvjeriti se da radnju može izvršiti bez opasnosti po ostale sudionike u prometu ili imovinu (kao što su to parkirana vozila), pri čemu je posebno dužan voditi računa o položaju, brzini i smjeru kretanja vozila.

Podsjećamo da se vozači motornih vozila prilikom sudjelovanja u prometu na cestama moraju kretati sredinom desne prometne trake,  te da su dužni voditi računa da se kreću na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi desnim kotačima zahvatili rub kolnika, izgubili nadzor nad vozilom i sletjeli s ceste.



Stranica