Unošenje bilja i biljnih proizvoda u pogranično područje Republike Hrvatske

Foto: Ilustracija

Imajući u vidu da se policija, a posebno granična policija, prilikom provođenja nadzora državne granice, odnosno svojih policijskih ovlasti, susreće s građanima koji nisu u potpunosti upoznati s propisima, uglavnom iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, odnosno fitosanitarne inspekcije, o načinu unošenja bilja i biljnih proizvoda u pogranično područje Republike Hrvatske, osobito uz državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom, u interesu javnosti, odnosno građana, obavještavamo sve zainteresirane o uvjetima i načinu unošenja određenog bilja i biljnih proizvoda u pogranično područje Republike Hrvatske, odnosno o primjeni odredbi Pravilnika o uvjetima i načinu unošenja određenog bilja i biljnih proizvoda iz susjednih trećih zemalja u pogranično područje Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 81/13), koji je na snazi od 01. srpnja 2013. god.

Ukratko, prema Zakonu o biljnom zdravstvu (Narodne novine, br. 75/05 i 55/11), zabranjeno je unošenje u Republiku Hrvatsku (Europsku uniju) pojedinih vrsta bilja, biljnih proizvoda i drugih nadziranih predmeta iz nekih trećih zemalja.

Ovim Zakonom propisano je i da određeno bilje, biljni proizvodi i drugi nadzirani predmeti koji se unose iz trećih zemalja podliježu obveznom fitosanitarnom pregledu pri unošenju u Republiku Hrvatsku (Europsku uniju), koji obavlja fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede na mjestima ulaska (ulaznim graničnim prijelazima).

Ostalo možete pročitati na priloženom korisnom linku. 



Stranica