Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 23. do 25. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže, a tri osobe lakše ozlijeđene, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija  

Tijekom vikenda, od 23. do 25. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže, a tri osobe lakše ozlijeđene, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (tri prometne nesreće), nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su tri vozača.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa sankcionirali su 142 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a iz prometa su isključili četiri vozila i 11 vozača. Sankcionirano je sedam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 100 prekršaja vožnje brzinom većom od dozvoljene, jedan prekršaj nekorištenja zaštitne kacige, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, četiri prekršaja odnosila su se na nepropisno pretjecanje, dva prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, te drugi prekršaji.

U posebnu prostoriju do otrježnjenja bila su smještena tri vozača. Uhićen je bio jedan vozač, te je protiv istog proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen kaznom zatvora od tri dana i predan u bjelovarski zatvor.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 23. kolovoza, u 20.08 sati na otvorenom dijelu ceste između Đelekovca i Koprivnice, kada je 48 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,25 g/kg u organizmu i prouzročio prometnu nesreću. U prometnoj nesreći vozač i putnik su teže ozlijeđeni. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 25. kolovoza, u 16.04 sati u Reki, u Ulici Stjepana Radića, kada je nepoznati vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 121 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 70 km/h.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđen je jedan prekršaj upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu na mokrom i klizavom kolniku

Pozivamo vozače motornih vozila da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku i uvjetima vidljivosti kako ne bi dolazilo do slijetanja vozila van kolnika. Kako na mokrom, odnosno klizavom kolniku, kočenje traje znatno dulje nego na suhom kolniku, pozivamo vozače da povećaju razmak između vozila kako bi se pravovremeno mogli zaustaviti iza vozila koje se nalazi ispred njih, odnosno kako ne bi dolazilo do sudara vozila prilikom vožnje u slijedu. 



Stranica