Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Utvrđeno je 166 prometnih prekršaja, od čega 30 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 48 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 20. do 23. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća s poginulim osobama, tri nesreće s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, jedna je teško, a dvije osobe su lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, nepropisno skretanje i nepropisan prijevoz osoba. Kod jednog vozača koji je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom utvrđeno da je bio pod utjecajem alkohola.

Do prometne nesreće s poginulim osobama i prometne nesreće s teško ozlijeđenom osobom došlo je zbog nepropisnog pretjecanja.

Utvrđeno je 166 prometnih prekršaja, od čega 30 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 48 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila, 14 nekorištenja sigurnosnih pojaseva, šest upravljanja vozilima kojima je istekao tehnički pregled, šest upravljanja tehnički neispravnim vozilom, četiri nepropisna pretjecanja, četiri upravljanja neregistriranim vozilima, četiri nekorištenja reflektirajućeg prsluka od strane vozača bicikala, tri upravljanja vozila za vrijeme dok se provodi zaštitna mjera zabrane upravljanja i dva upravljanja motornim vozilima prije stjecanja prava.

Iz prometa je isključeno 36 vozača i 17 vozila.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu sankcionirano je šest prekršaja, a sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu sankcioniran je jedan prekršaj.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 21. rujna, u 14.45 sati u Ulici Stjepana Radića u Đurđevcu kada je 49 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,24 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila očitana je u subotu, 21. rujna, u 10.27 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 109 km/sat, na mjestu gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/sat.

Tijekom vikenda zadržano je deset vozača, dok su tri vozača uhićena. Protiv dva vozača bili su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznom zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Jedan vozač predan je u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

U petak i subotu, 20./21. rujna, u vremenu od 14 do 2 sata na području Policijske uprave provedena je akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola“. Tijekom akcije izvršen je nadzor 83 vozača i vozila, te je utvrđeno 29 prometnih prekršaja, od čega osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. U posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva bila su smještena tri vozača.

 

Dobro je podsjetiti

Oprez u prometu!

Dobro je podsjetiti vozače da brzinu kretanja svojih vozila prilagode uvjetima na cesti i da poštuju ograničenja brzine kretanja, posebice u zonama osnovnih škola.

Vozače podsjećamo da se prije nego započnu s vršenjem radnji vozilom u prometu, kao što je to pretjecanje, uključivanje u promet, mimoilaženje i drugo, moraju uvjeriti da to mogu učiniti na siguran i pravilan način, kako ne bi ugrozili kako sebe tako i druge sudionika u prometu.



Stranica