Đurđevac: Edukativno predavanje u Srednjoj strukovnoj školi

U četvrtak, 10. listopada, od 18 do 19.30 sati u Đurđevcu u sportskoj dvorani Srednje strukovne škole Đurđevac održano je predavanje na temu „Neprihvatljiva ponašanja mladeži,

Foto: Ilustracija  

U četvrtak, 10. listopada, od 18 do 19.30 sati u Đurđevcu u sportskoj dvorani Srednje strukovne škole Đurđevac održano je predavanje na temu „Neprihvatljiva ponašanja mladeži, odgovornost mladeži te prava i dužnosti roditelja“ na inicijativu ravnatelja Srednje strukovne škole u Đurđevcu gospodina Mirka Peršinović. Predavanje je održano za oko 200 roditelja. 

Predavanje su proveli ravnatelj Srednje strukovne škole u Đurđevcu, Mirko Peršinvić, pedagog u Srednjoj strukovnoj školi Marija Šarić i pomoćnica načelnika za policiju Policijske postaje Đurđevac. 

Ravnatelj je upoznao roditelje učenika prvih razreda sa Statutom Srednje strukovne škole te općenito naveo roditeljima što se od učenika očekuje tijekom školovanja.

Policijska službenica roditeljima se obratila s temom  o neprihvatljivim ponašanjima učenika tijekom održavanja nastave i nakon nastave, te govorila o odgovornosti, pravima i dužnostima roditelja, o adolescenciji i delinkvenciji, izvorima sukoba između mladih,  te o odgovornosti mladeži za kažnjiva ponašanja.

Također, prisutnima je pojasnila pojam maloljetnika, mlađeg maloljetnika i starijeg maloljetnika, te navela da su prema odredbama Prekršajnog zakona maloljetnici odgovorni dok se za djecu, tj. osobe mlađe od 14 godina ne pokreću postupci već se prema njima postupa u okvirima nadležnosti službe za socijalnu skrb. 

Obzirom na odgovornost maloljetnika, roditelje je upoznala sa primjenama materijalnopravnih odredbi Prekršajnog zakona prema maloljetnim počiniteljima prekršaja, vrstama sankcija, posebno vrste odgojnih mjera koje nadležni Prekršajni sudovi mogu izricati,  te koje sve posebne obveze sud može odrediti maloljetniku kako bi obveza pozitivno utjecala na maloljetnikovo ponašanje. 

Isto tako tijekom predavanja pojašnjena su nepristojna ponašanja koja rezultiraju podnošenjem optužnih prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a što kod maloljetnih osoba nije nikako pozitivno jer se već kao maloljetna osoba vodi u prekršajnim i kaznenim evidencijama, što bi moglo utjecati na daljnje razvijanje pristojne i za okolinu prihvatljive ličnosti. 

Također, policijska službenica je skrenula pozornost roditeljima i na noćne izlaske maloljetnih osoba mlađih od 16 godina, pojasnila postupanja policijskih službenika tijekom zaticanja mladih nakon 23 sata. 

Nadalje, u svom izlaganju pozornost je obratila na Etički kodeksu učenika strukovne škole u Đurđevcu u kojem su određena i definirana temeljna načela etičkog kodeksa, te savjetovala roditeljima neka svojoj djeci sami ukažu na važnost pristojnog i lijepog ponašanja u školi, jer svima građanima i djeci i odraslima zakoni i propisi određuju kako će se ponašati.



Stranica