Projekt „Nisi sam“ na skupu Županijskog stručnog vijeća

Slika PU_KK/Vijesti/2012/02/struč.skup.inf.1.300.gif

 Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 15. veljače, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke, Maja Vrbek i Dražen Magdić aktivno su sudjelovali na stručnom skupu Županijskog stručnog vijeća informatike održanom u OŠ „ Antun Nemčić Gostovinski „ u Koprivnici s početkom u 13 sati, održanom na temelju Plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje. Na istom skupu sudjelovalo je dvadesetak učitelja informatike osnovnih škola Koprivničko - križevačke županije.

Policijski službenik Dražen Magdić održao je predavanje o iskustvima u realizaciji projekta Policijske uprave koprivničko - križevačke „ Elektroničko zlostavljanje djece i mladih putem Interneta i mobilnih komunikacija“, dok je policijska službenica Maja Vrbek održala predavanje na temu „ Primjeri zlostavljanja modernim tehnologijama“ – primjeri iz prakse Policijske uprave koprivničko - križevačke. 

Policijski službenici osvrnuli su se na nedavno održane aktivnosti policijske uprave povodom Dana sigurnog Interneta, 7.veljače, održanih za roditelje i učenike u jednoj od koprivničkih osnovnih škola uz nazočnost nastavnika informatike. 

Prisutnima su  prezentirani rezultati proizašli provođenjem projekta prikupljeni od roditelja i učenika vezani uz korištenje računala i mobitela, informativni pokazatelji znanja u korištenju računala kod istih, korištenje društvenih mreža, nadzor internet komunikacije djece, kontaktiranje djece s nepoznatim osobama te posebno objavljivanje i zaštita osobnih podataka. 

Također, pokazana su istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba i Hrabrog telefona koja se odnose na sigurnost djece u korištenju računala. 

Dražen Magdić praktično je pokazao podešavanja postavki kod najpopularnijih društvenih mreža, podešavanja sigurnosnih postavki u komunikaciji korisnika i servera, najčešće načine i programe koje počinitelji kaznenih djela koriste za krađu identiteta i podataka s računala.

Nakon predavanja otvorena je diskusija i pokrenute inicijative za daljnju suradnju u predavanjima u osnovnim školama na području Županije, koja će se provoditi zajedno s učiteljima informatike na poziv škola, te je zajednička suradnja u rješavanju ovog oblika zlostavljanja ocjenjena kao nužna i potrebita.



Stranica