Dan sigurnijeg Interneta 2013. - "Povezivanje uz uvažavanje"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/01/dan.interneta.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 5. veljače, policijski službenik Policijske postaje Koprivnica održao je edukativnu radionicu u Osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ u Koprivnici, za učenike 2.a. razreda, 25 učenika, uz nazočnost učiteljice gđe. Suzane Hergotić. Radionica je održana u sklopu projekta „Nisi sam“ – sprječavanje elektroničkog nasilja među vršnjacima.

Radionica je nastavak suradnje OŠ „Antun Nemčić Gostovinski„ i Policijske uprave,  a ovo predavanje je imalo poseban značaj s obzirom da je predstavljen Dan sigurnog Interneta za 2013. godinu, u sklopu aktivnosti na projektu Sigurniji Internet za djecu i mlade sa ovogodišnjom temom – povezivanje uz uvažavanje. 

Radionica se bazirala na tematici zaštite osobnih podataka, sprječavanja vršnjačkog nasilja putem Interneta, prijavljivanja nasilja, načina rješavanja sukoba, međusobnu  toleranciju, s naglaskom na elektroničku zlostavu putem modernih elektroničkih medija. 

Učenicima je kroz razne slikovnice i priručnike za djecu o zaštiti podataka i objavljivanju fotografija i komentara ukazano na opasnosti koje bi mogli doživjeti ukoliko bi netko od zlonamjernih ljudi došao u posjed njihovih podataka. 

U drugom dijelu radionice obrađeni su osobni podaci, opasnosti koje postoje na društvenim  mrežama, kako se zaštiti od moguće opasnosti, ponajprije da djeca ne komuniciraju sa osobama koje ne poznaju u stvarnom životu. 

I tijekom ove radionice prikupljali su se podaci o tome koliko djeca igraju online igrice, koriste igrače konzole, koliko imaju prijatelja na društvenim mrežama, koliko ih poznaju, tko im je pokazao kako se izrađuje facebook profil, tko im je izradio adresu elektroničke pošte, ponajprije, kako bi im ukazali da osobe koje ne poznaju mogu biti potencijalno opasne po njih, te da se takve situacije mogu izbjeći.



Stranica