Preventivno – represivna akcija nadzora alkoholiziranosti vozača u Križevcima

Slika PU_KK/vijesti/2009/06/Alkometar200.jpg

Noću subotu na nedjelju, 27./28. lipnja, na području Policijske postaje Križevci provedena je preventivno - represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti vozača u cestovnom prometu.

            Noću subotu na nedjelju, 27./28. lipnja, na području Policijske postaje Križevci provedena je preventivno - represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti vozača u cestovnom prometu.
 
            Tijekom provedbe akcije pod utjecajem alkohola u prometu je zatečeno pet vozača te su trojica vozača dovedena u prostorije Policijske postaje i zadržana do prestanka djelovanja opojnih sredstava. Potom su uhićeni i dovedeni na Prekršajni sud u Križevcima, gdje su kažnjeni visokim novčanim kaznama, kaznama zatvora te su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.
           
            Najveća utvrđena koncentracija alkohola od 3,17 g/kg zabilježena je kod 32 – godišnjeg vozača u nedjelju u 1.20 sati u Križevcima, koji je upravljao osobnim automobilom. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 30 dana te je odmah upućen na izdržavanje kazne u zatvor u Bjelovaru.
 
            Također, jedan je vozač je zatečen u činjenju kaznenog dijela iz članka 308. Kaznenog zakona ("Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude"), pošto je upravljao motornim vozilom u vrijeme kada mu je važila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.
 
           
            

            Kroz provedbu akcije, osim represivnog djelovanja izraženo je i čisto preventivno djelovanje. Naime, na ulazu u ugostiteljski objekt u Križevcima, koji je izrazito okupljalište mladih, postavljena je INFO točka, na kojoj su policijski službenici za prometnu preventivu odgovarali na pitanja iz domene prometa. Veći broj posjetitelja koji su pristigli svojim vozilima podvrgnuli su se i ispitivanju alkoholiziranosti pomoću alkometra.
            Ispitanicima kod kojih nije utvrđen alkohol, podijeljen je prigodni promidžbeni materijal - privjesci za ključeve, blokovi za pisanje i dr.
           
           Za napomenuti je da su ovakve aktivnosti naišle na odobravanje mladih vozača, a važno je i istaći da tijekom provođenja opisanih aktivnosti nije bilo zabilježenih prometnih nesreća.






Stranica