Radni sastanak Lokalno mješovite komisije za drugi granični sektor

Slika PU_KK/vijesti/2009/07/LMK2.jpg

Jučer, 7. srpnja, na graničnom prijelazu Berzence održan je godišnji sastanak hrvatskog i mađarskog izaslanstva Lokalno mješovite komisije (LMK) za drugi granični sektor.

Jučer, 7. srpnja, na graničnom prijelazu Berzence održan je godišnji sastanak hrvatskog i mađarskog izaslanstva Lokalno mješovite komisije (LMK) za drugi granični sektor.

Sastanku su nazočili predsjednici i članovi LMK hrvatske i mađarske strane te vanjski stručni suradnici. 
Na početku su predstavljeni novi predsjednik i članovi mađarskog izaslanstva LMK iz Policijske uprave Županije Somogy. U radnom dijelu sastanka razmatrano je djelovanje LMK u 2008. i prvoj polovici 2009. godine, te je dogovoreno rješavanje predstojećih poslova, poput zamolbi za vodenim turama, privremenih otvaranja granice za potrebe građana te stanje graničnog reda i povreda granične crte.
           
U protekloj godini te u prvih 6 mjeseci ove godine došlo je do velikog povećanja broja zahtjeva za odobravanjem plovidbi rijekama Murom i Dravom u sportske i rekreativne svrhe, a iz čega proizlazi potreba za povećanom pažnjom i odgovornošću  sudionika. Stoga je pred graničnom policijom obiju država potreba stalnog i promišljenog angažmana sa zajedničkim pripremama za moguće izvanredne okolnosti.
           
Ocjena je da je stanje graničnog reda dobro, no i dalje treba održavati stalni kontakt s građanstvom u zoni državne granice, posebice poljoprivrednicima i lovačkim društvima prije lovačke sezone i prije poljoprivrednih radova, kako bi se više obratila pažnja na sprečavanje povreda državne granice.
           
Mađarski kolege izvijestili su o novim zakonima te u vezi toga i obvezama podnositelja zahtjeva u vezi privremenog otvaranja državne granice poradi radova i drugih razloga i potreba, o kojima se građani mogu informirati u Postaji granične policije Koprivnica i Odjelu za granicu Policijske uprave.


Stranica