Stradavanje mopedista i motociklista u prometu

Slika PU_KK/vijesti/2009/07/Motociklist.jpg

Tijekom prvih sedam dana mjeseca srpnja 2009. godine na području Koprivničko-križevačke policijske uprave zabilježena je 21 prometna nesreća, od čega 9 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

Tijekom prvih sedam dana mjeseca srpnja 2009. godine na području Koprivničko-križevačke policijske uprave zabilježena je 21 prometna nesreća, od čega devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.
 
U ovih devet nesreća stradalo je 13 osoba - teško je ozlijeđeno šest osoba, dok je sedam osoba lakše ozlijeđeno.
 
Kao posebno ugrožena skupina sudionika u prometu ističu se vozači motocikala i mopeda. Iako su vozači mopeda i motocikla sudjelovali u svega 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, oni i osobe koje su prevozili čine polovicu teško ozlijeđenih osoba.
 
U obje ove nesreće kod vozača mopeda i motocikla utvrđene su koncentracije alkohola iznad 1,50 ml po litri izdahnutog zraka.
 
Posebno valja istaknuti prometnu nesreću koja se dogodila u nedjelju, 5. srpnja, u 20.30 sati u ulici Stjepana Radića u Suhoj Kataleni, gdje je 31 -godišnjak upravljao motociklom prije stjecanja prava na upravljanje tom kategorijom vozila, pod utjecajem alkohola od 1,60 ml u litri izdahnutog zraka, bez zaštitne kacige i pritom prevozio 24 - godišnju putnicu koja također nije imala na glavi zaštitnu kacigu. Prilikom slijetanja s kolnika tijelima su udarili u stambeni objekt  te je vozač zadobio teške tjelesne ozljede, dok je putnica zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život.
 
Ovim putem opetovano apeliramo na vozače mopeda i motocikala, kao i na osobe koje prevoze, da prilikom vožnje:
 
  • obavezno koriste zaštitnu kacigu,
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje,
  • poštuju ograničenja brzine kretanja,
  • na vozilu imaju upaljena svjetla,
  • ne prevoze djecu na mopedu i motociklu,
  • ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,
  • ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,
  • da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila.
 


Stranica