Mjere povodom Dana Svih svetih

Slika PU_KK/vijesti/2009/10/PlakatPreveProvala.jpg
Uoči blagdana Svih svetih, od utorka 27. listopada do 3. studenog, policijski službenici Policijske uprave vršiti će pojačani nadzor i obilazak groblja na području županije te će poduzimati mjere u cilju zaprječavanja počinjenja kaznenih djela krađa. U dane blagdana Svih svetih učestalije se vrše kaznena djela krađa i provalnih krađa, što je za očekivati i ove godine.

Tako je u mjesecu rujnu ove godine na području Policijske uprave zabilježeno 17 krađa, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine (kada je zabilježeno 12 krađa) povećanje za pet kaznenih djela, te u odnosu na prethodni mjesec (kada je zabilježeno 16 krađa), povećanje za jedno kazneno djelo.

U razdoblju od 15. listopada do 15. studenog 2008. godine u blizini groblja (parkirališta ili pristupni putovi) Policijska uprave je zabilježila dva kaznena djela teških krađa provaljivanjem u osobne automobile, od čega jedno kod gradskog groblja u Koprivnici, a drugo kod mjesnog groblja u Molvama. Kod oba kaznena djela počinitelji su detektirani.

Pozivamo građane da svoja vozila i ostale prostore zaključavaju, te da u vozilima ne ostavljaju vrijedne predmete (osobni dokumenti, torbice, novčanike, novac, itd) i na taj način izbjegnu mogućnost provaljivanja i krađe iz svojih automobila i stambenih objekata.
Isto tako, uklonite sve vidljive predmete iz vozila. Ostavljajući predmete na vidljivom mjestu u vašem vozilu postajete potencijalna žrtva. Budite svjesni dmogućnosti da Vas netko promatra gdje ste ostavili svoje vrijednosti. Uvijek ponesite stvari sa sobom i na taj način izbjegnite da postanete potencijalna žrtva.

Svoja vozila parkirajte na sigurnom mjestu! Provjerite je li vaše vozilo parkirano na način da je dobro vidljivo slučajnim prolaznicima i uz prometnicu. Izbjegavajte parkirati vozilo u zamračenim i slabo prometnim ulicama.

Policijski službenici će na terenu građanima pružiti svu potrebitu pomoć, te u cilju preventivnog djelovanja uručivati  preventivne letke.

Nadalje, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na frekventnijim prometnicama (državne i županijske ceste), u cilju sprečavanja događanja prometnih nesreća i povećanja razine sigurnosti svih sudionika u prometu. Tom prilikom pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, poštivanje prednosti prolaska, kretanje pješaka i biciklista, prometovanje mopeda, motocikla, traktora i teretnih vozila, alkoholiziranost vozača te poštivanje prometnih propisa koji su u neposrednoj vezi s događanjem prometnih nesreća.

Poradi izbjegavanja zastoja u prometu i nastanka većih gužvi u neposrednoj blizini mjesnih groblja u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima policijski službenici će vršti fizičku regulaciju prometa, dok će se sva spora vozila koja iza sebe stvore kolonu vozila isključivati na za to pogodnim mjestima.

Pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na prometnicama, da se suzdrže od konzumacije alkoholnih pića, da poštuju odredbe o prednosti prolaska  te da poštuju ostala prometna pravila, znakove i naredbe koje će im upućivati policijski službenici. Građane pritom umoljavamo da u skladu s mogućnostima u što većem broju do mjesta počinka njihovih najmilijih odlaze pješice i biciklima.



Stranica