Obveze vlasnika vozila prilikom isteka važenja prometne dozvole

U razdoblju siječanj – studeni 2009. godine u prometnim nesrećama na području Policijske uprave koprivničko-križevačke sudjelovalo je 1 500 vozila, od čega je za 105 vozila bilo isteklo važenje prometne dozvole. U istom razdoblju 2008. g. u nesrećama su sudjelovala 1 732 vozila, od čega je za 107 vozila bilo isteklo važenje prometne dozvole. Iako je 2009. g. došlo do smanjenja vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole u odnosu na 2008. g., došlo je do povećanja udjela takvih vozila u ukupnom broju vozila koja su sudjelovala u prometnim nesrećama (2009. – 7 %; 2008. – 6 %).

Kako bi se smanjio broj vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole u prometu, Policijska uprava koprivničko-križevačka poduzimati će sve Zakonom o sigurnosti prometa na cestama predviđene mjere.

Tako će vlasnici vozila koji nisu odjavili vozilo za koje je isteklo važenje prometne dozvole na kućnu adresu dobiti prekršajni nalog poradi počinjenog prekršaja iz članka 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama u članku 250. predviđa obvezu vlasnika vozila da u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole, ukoliko nije izvršio produženje važenja prometne dozvole, odjavi vozilo i donese prometnu dozvolu radi poništenja i vrati registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji odnosno koja je izdala prometnu dozvolu.

U istom članku predviđena je i obveza vlasnika vozila u slučaju prodaje vozila, pa je tako vlasnik vozila dužan u roku od 15 dana od prodaje vozila odjaviti vozilo, donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja vozilo vodi u evidenciji. U slučaju da vlasnik vozila registarske pločice ustupa kupcu vozila, nije ih dužan vratiti.

Vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli ili knjižici vozila.

Vlasnik vozila dužan je u roku od 30 dana odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za odjavu vozila, koje je po propisima o gospodarenju otpadnim vozilima otpadno vozilo, vlasnik vozila dužan je uz prometnu dozvolu i registarske pločice priložiti i Potvrdu o obrađivanju otpadnog vozila.  Za odjavu vozila, koje po propisima o gospodarenju otpadnim vozilima nije otpadno vozilo, vlasnik vozila dužan je uz prometnu dozvolu i registarske pločice priložiti i izjavu o mjestu čuvanja vozila.
 
Poradi neodjavljivanja vozila, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbama ovoga članka, a novčanom kaznom od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se ovaj prekršaj vlasnik vozila.
 
Ukoliko se u prometu zatekne vozilo za koje je protekao rok od 15 dana od dana isteka važnosti prometne dozvole, pripadajuće registarske pločice i prometna dozvola će se privremeno oduzeti.

Ukoliko je za vozilo isteklo važenje prometne dozvole za više od godine dana, a vlasnik vozilo nije sam odjavio sukladno članku 250., nadležna policijska uprava odnosno policijska postaja donijeti će, sukladno članku 251. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i članku 41. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila, po službenoj dužnosti, rješenje o odjavi vozila.
 
Ukoliko se u prometu zatekne vozilo na kojem su istaknute pripadajuće registarske pločice iako je izvršena odjava vozila od strane nadležne policijske postaje ili policijske uprave, vlasnik će se teretiti za prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom, a registarske pločice i prometna dozvola će se privremeno oduzeti.
 
Ukoliko vlasnik vozila dođe vozilom na kojem se nalaze pripadajuće registarske pločice na tehnički pregled, a rok važenja prometne dozvole istekao je za više od jedne godine i vozilo je odjavljeno po „sili zakona“, vlasnik će od strane osoblja stanice za tehnički pregled uputiti u nadležnu policijsku postaju odnosno policijsku upravu poradi reguliranja statusa vozila.

Pozivamo građane da vode računa o isteku prometne dozvole te da na vrijeme vrše produženje važnosti prometne dozvole ili odjave vozila. Također , upozoravamo građane da su česti slučajevi u praksi da vlasnik vozila proda vozilo i registarske pločice preda kupcu, koji onda vozilo ponovno proda, i tako nekoliko puta, a da niti jedan od kupaca nije izvršio prijavu promjene vlasnika vozila. Kad u takvom slučaju dođe do isteka važnosti prometne dozvole, prekršajni nalog se sukladno članku 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama dostavlja onoj osobi koja se u evidenciji vozila vodi kao vlasnik.


Stranica