Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 5. do 7. veljače, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija
Tijekom vikenda, od 5. do 7. veljače, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Kroz pojačani nadzor prometa na području Policijske postaje Križevci je u petak, 5. veljače, u vremenu od 9 do 14 sati provedena akcija nadzora kretanja pješaka i štovanja obveza vozača spram pješaka.

U nadzoru prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim i neosiguranim vozilima i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja te nadzor kretanja pješaka i štovanja obveza vozača spram pješaka.

Korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: “Famashot“, „Traffivision“, laserski uređaji za nadzor brzine, predočnik brzine i makete Multanove.

Ukupno su kontrolirana 324 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 110 represivnih mjera, po prekršajima: alkohol – 19, brzina – 15, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 8,  tehnička neispravnost vozila - 6, oduzimanje prednosti prolaska pješaku – 5, upravljanje za vrijeme zabrane – 3, upravljanje prije stjecanja prava – 2 i dr.  Iz prometa su isključena 23 vozača i 5 vozila, te je privremeno oduzeto 13 vozačkih dozvola.
 
Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 5. veljače, u 10.50 sati kada je V.S. (1966) u ulici Medvedička u Novom Virju zatečen kako upravlja biciklom pod utjecajem alkohola od 3,51 ml/l alkohola. Smješten je u posebnu prostoriju do otrježnjenja.

Najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja zabilježeno je također u petak, 5. veljače, u 9.47 sati na otvorenom dijelu državne ceste broj 2 između Cvetkovca i Subotice Podravske, kada je P.K. (1983) upravljao osobnim automobilom brzinom od 144 km/h na dijelu ceste gdje je najveća dopuštena brzina kretanja 90 km/h.

Na području Policisjke uprave zatečena su tri recidivista. U posebnu prostoriju do otrežnjenja je smješteno sedam osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićene su tri osobe. Protiv svih uhićenih osoba proveden je žurni prekršajni postupak u kojem su kažnjene novčanim kaznama, kaznama zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima. U zatvor u Bjelovaru na izdržavanje bezuvjetnih kazni zatvora predana je jedna osoba.
 
Tijekom vikenda zatečena su dva vozača u činjenju kaznenog djela "Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude" iz članka 308. Kaznenog zakona  te će protiv istih biti podnijete kaznene prijave.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.


Stranica