Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 12. do 14. veljače, na području Policijske uprave su provedene pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija
Tijekom vikenda, od 12. do 14. veljače,  na području Policijske uprave su provedene pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

U sklopu pojačanog nadzora prometa Policijska postaja Križevci je u petak, 12. veljače, u vremenu od 9 do 14 sati provela akciju nadzora kretanja pješaka i štovanja obveza vozača spram pješaka, dok su dana 13./14. veljače u vremenu od 22 do 16 sati Policijske postaje Đurđevac i Križevci provele akciju nadzora alkoholiziranosti vozača.

Tijekom pojačanog nadzora prometa policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim i neosiguranim vozilima i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, te nadzor kretanja pješaka i štovanja obveza vozača spram pješaka.

Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: “Famashot“, „Traffivision“, laserski uređaji za nadzor brzine, predočnik brzine i makete Multanove.

Ukupno je kontrolirano 339 vozača i vozila, a utvrđeno je 106 prekršaja, kako slijedi: alkohol – 31, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 12,  brzina – 6, nepropisno pretjecanje – 5, tehnička neispravnost vozila - 5, oduzimanje prednosti prolaska pješaku – 4, nepoštivanje prometnog svjetla – 3, upravljanje za vrijeme zabrane – 2, upravljanje prije stjecanja prava – 1, nekorištenje zaštitne biciklističke kacige - 1 i dr.
     
Iz prometa je isključeno 35 vozača i sedam vozila te je privremeno oduzeto 26 vozačkih dozvola.
 
Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 14. veljače, u 2 sata, kada je M.K. (1970) u mjestu Domaji zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,62 ml/l alkohola. 

Najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja zabilježeno je također u nedjelju, u 15.40 sati u Vlaislavu kada je T.M. (1983) upravljao osobnim automobilom brzinom od 81 km/h na dijelu ceste gdje je najveća dopuštena brzina kretanja 60 km/h.

Na području Policijske uprave zatečeno je osam recidivista. U posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja smješteno je 13 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićeno je sedam osoba. Protiv svih uhićenih osoba provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima. U zatvor u Bjelovaru na izdržavanje bezuvjetne kazne zatvora predana je jedna osoba.
 
Tijekom vikenda zatečena su dva vozača u činjenju kaznenog djela iz članka 308. Kaznenog zakona RH, te će protiv istih biti podnijete kaznene prijave.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom.


Stranica