Prometne radionice u OŠ Đuro Ester u Koprivnici

Slika PU_KK/vijesti/2010/03/1Mala.jpg
Foto: Pu koprivničko-križevačka
U ponedjeljak i utorak,  22. i 23. ožujka, u osnovnoj školi „Đuro Ester“ u Koprivnici, u sklopu pilot-projekta „Prometna preventiva u osnovnoj školi“ održane su dvije „Prometne radionice“ za roditelje i djecu 5. razreda na temu: korištenje zaštitne biciklističke kacige.

„Prometne radionice“ organizirao je i proveo, uz suradnju ravnateljice Osnovne škole gđe. Sanje Prelogović, Akcijski tim prometne preventive Koprivničko-križevačke županije.

Gosti „Prometnih radionica“ bili su predstavnici Crvenog križa Koprivnica, g. Draženko Kapović, policajci na biciklima PP Koprivnica i policijski službenici za preventivu PPrP Koprivnica, PP Đurđevac i PP Križevci, koji su pripomogli odvijanju radionica.

Svaka „Prometna radionica“ sastojala se od dva dijela – edukacijskog i kreativnog.  Edukacijski dio sastojao se od upoznavanja prisutnih s pilot-projektom, s razlozima odabira zaštitne biciklističke kacige kao teme radionica, te edukativnih predavanja.

Članovi Akcijskog tima, gđa. Tijana Martić i g. Stjepan Peršin upoznali su prisutne s pilot-projektom, s programom „Prometnih radionica“ i tom prilikom objasnili razloge odabira teme radionica. Tom prilikom je posebno istaknuto da na području Policijske uprave odnosno Županije velik broj djece sudjeluje u prometu biciklima, ali ih mali broj koristi zaštitnu biciklističku kacigu, te da je to glavni razlog odabira teme radionica.
    
U edukacijskom dijelu  „Prometnih radionica“ djecu i njihovu roditelju policijske službenica za preventivu u cestovnom prometu i ujedno članice Akcijskog tima, gđa. Mirele Škvorc je upoznala sa stradavanjem djece-biciklista u prometnim nesrećama na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, te s korištenjem biciklističke kacige djece 5. razreda osnovne škole „Đuro Ester“ koji biciklom dolaze u školu, zakonskom obvezom korištenja zaštitne biciklističke kacige i  važnošću njenog korištenja. Posebno je naglašeno da od 86 učenika 5. razreda Osnovne škola koji su biciklom došlu u školu niti jedan učenik nije koristio zaštitnu biciklističku kacigu. Djeci i roditeljima objašnjena je svrha korištenja zaštitne biciklističke kacige, te način njenog pravilnog postavljanja.

Predstavnici Crvenog križa Koprivnica, liječnici gđa. Ljiljana Šajatović i g. Dragutin Šnajdar, održali su kratko predavanje o posljedicama u slučaju pada ili prometne nesreće djece-biciklista kada se ne koristi zaštitna biciklistička kaciga. Tom prilikom su posebni naglasak stavili na povrede glave (prijelom i napuknuće lubanje, potres mozga, krvarenje mozga, prijelomi nosa, ozljede lica), krvarenja iz glave, prijelome ruku i prijelome vratne kralježnice, te načine na koje se pruža prva pomoć unesrećenima.  

G. Draženko Kapović, kao iskusni biciklista upoznao je prisutne s korištenjem zaštitne biciklističke kacige u europskim državama kojima je prošao prilikom 4 000 km dugog hodočašća biciklom iz Križevaca u svetište Lourdes u Francuskoj. Istaknuo je da u državama kojima je prošao, Sloveniji, Italiji i Francuskoj, sva djeca-biciklisti koriste zaštitnu biciklističku kacigu. Također je dao savjete za sigurnu vožnju biciklima.

Na „Prometnim radionicama“ prikazan je kratki video o kretanju biciklom u prometu, koji je snimljen u suradnji s Osnovnom školom „Kalnik“.

Na kraju edukacijskog dijela „Prometne radionice“ održana je kratka nagradna igra u kojoj su djeca odgovarala na pitanja vezana uz korištenje zaštitne biciklističke kacige i kretanje djece-biciklista u prometu. Tom prilikom je zaštitnim biciklističkim kacigama nagrađeno 20 - oro djece.

U kreativnom dijelu „Prometnih radionica“ djeca i roditelji izrađivali su i bojali prometne znakove važne za kretanje biciklista te zaštitne biciklističke kacige.  

Na kraju „Prometnih radionica“ roditelji i djeca su popunili kratku anketu kojom su evaluirali održane radionice. Roditelji su odgovarali na tri anketna pitanja – Da li su zadovoljni „Prometnom radionicom“?, Da li smatraju da je radionica ostvarila edukativnu svrhu? i Da li će utjecati na dijete da prilikom vožnje biciklom koriste zaštitnu biciklističku kacigu?. Djeca su anketom odgovarala na dva pitanja – Da li su zadovoljni „Prometnom radionicom“? i „Da li smatraju da će nakon „Prometnih radionica“ češće koristiti zaštitnu biciklističku kacigu prilikom vožnje biciklom?.

Iz rezultata ankete proizlazi da su svi roditelji i sva djeca zadovoljni održanim „Prometnim radionicama“. Svi roditelji smatraju da je ostvaren edukativni cilj održanih radionica i da će utjecati na djecu da češće koriste zaštitnu biciklističku kacigu tijekom vožnje biciklom. Samo osmero učenika je u anketi izjavilo da ne smatra da će češće koristiti zaštitnu biciklističku kacigu.

„Prometnim radionicama“ prisustvovala su 62 učenika 5. razreda s roditeljima. Roditeljima i djeci podijeljeni su letci „Biciklisti – oprez u prometu“ i „Djeca biciklisti u prometu“.


Stranica