Edukacije u srednjim školama

Slika PU_KK/vijesti/2010/05/edukacije1.jpg

U razdoblju od 11. do 19. svibnja održano je 12 edukativnih predavanja učenicima srednjih škola. Edukativna predavanja provela je policijska službenica za preventivu u cestovom prometu iz Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave

Foto: Pu koprivničko-križevačka
U razdoblju od 11. do 19. svibnja održano je 12 edukativnih predavanja učenicima srednjih škola. Edukativna predavanja provela je policijska  službenica za preventivu u cestovom prometu iz Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave, u suradnji s policijskim službenicima PP Koprivnica, PPP Koprivnica, PP Đurđevac i PP Križevci.

Predavanja su održana u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ u Križevcima, Srednjoj obrtničkoj školi u Koprivnici, Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima i Gimnaziji „Dr. I. Kranjčev“ u Đurđevcu. Predavanjima je nazočilo 460 učenika prvih razreda.

Učenici su upoznati s načinom sudjelovanja mladih u prometu i stradavanju mladih u prometnim nesrećama. Upoznati su s pojmom „mladi vozači“ te im je objašnjeno kojom kategorijom vozila mogu upravljati ovisno o starosnoj dobi. Posebno im je istaknut negativan utjecaj alkohola na sudionike u prometu te posljedice nekorištenja zaštitne kacige prilikom vožnje na mopedima i nekorištenje sigurnosnog pojasa prilikom vožnje u motornim vozilima. Dati su im i savjeti za sigurno kretanje pješice i  biciklom u prometu.

Također, učenicima je ovim edukacijama skrenuta pozornost na različite vrste ovisnosti s kojima se mladi susreću (alkohola, droga, nikotin i dr.). Savjetovano im je da u slučaju problema ne traže izlaz u supstancama koje stvaraju ovisnost već da zatraže pomoć. Istaknuto im je da je najveći problem mladih prekomjerna konzumacija alkoholnih pića koja se odvija tijekom vikenda na javnim mjestima, a što je zakonom zabranjeno, te da učestala prekomjerna konzumacija alkohola izaziva trajna oštećenja organizma.

Edukativnim predavanjima učenici su upoznati i s pojmom nasilja među mladima s posebnim naglaskom na objašnjenje odnosa nasilnik – žrtva – promatrač, te postupak policije po saznanju o nasilju među mladima. Učenici su pozvani da slobodno zatraže pomoć policije u rješavanju problema nasilja među mladima.

Na kraju predavanja pomoću tzv. „pijanih“ naočala učenicima je pojašnjen način na koji alkohol utječe na vid odnosno kako isti pridonosi zamućenosti vidnog polja, nemogućnosti procjene smjera i udaljenosti na kojoj se nalaze predmeti, te nemogućnosti zadržavanja smjera kretanja, te im je na taj način ukazano na veliku opasnost koju predstavlja sudjelovanje u prometu pod utjecajem alkohola.

Učenici srednjih škola i njihovi profesori iskazali su zadovoljstvo poradi održanih edukativnih predavanja i pokazali velik interes za iznesene teme.


Stranica