Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 5. do 8. kolovoza, na području Policijske uprave provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: „Traffivision“, laserski uređaji za nadzor brzine i makete Multanove.

Foto: Ilustracija
Tijekom vikenda, od 5. do 8. kolovoza, na području Policijske uprave provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su slijedeći uređaji za nadzor brzine: „Traffivision“, laserski uređaji za nadzor brzine i makete Multanove.

Ukupno su kontrolirana 363 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 107 represivnih mjera, po prekršajima: alkohol – 21, brzina – 16, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 13, upravljanje prije stjecanja prava – 4, istek prometne dozvole – 4, nepoštivanje svjetla semafora – 4, upravljanje tehnički neispravnom vozilom – 3, upravljanje za vrijeme zabrane – 3, pretovar – 3, nekorištenje zaštitne kacige – 2, upravljanje neregistriranim vozilom – 2 i dr.
 
Iz prometa je isključeno 29 vozača i 10 vozila. Privremeno je oduzeto 15 vozačkih dozvola. Utvrđena su tri prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima  u prometu.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 7. kolovoza, u 22.50 sati, kada je M.M. (1967.) na Križevačkoj cesti u Koprivnici zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,05 g/kg. Zadržan je do otrježnjenja, potom uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici, gdje je kažnjen kaznom zatvora od 30 dana, s rokom kušnje od šest mjeseci, te zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.
 
Najveća brzina izmjerena je danas, 9. kolovoza, u 5.10, kada je I.A. (1960.) upravljao teretnim automobilom otvorenim dijelom DC 2 između Štaglinca i Koprivnice brzinom od 144 km/h, iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 90 km/h.
 
Zatečena su tri recidivista. U posebnoj prostoriji do otrježnjenja je zadržano 13 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja pod utjecajem alkohola. Uhićeno je devet osoba. Protiv svih uhićenih osoba su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjene novčanim kaznama, kaznama  zatvora te zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima A i B kategorije. U zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne zatvora predana je jedna osoba.
 
Tijekom provođenja pojačanih mjera zatečen je jedan vozač kako upravlja osobnim automobilom za vrijeme pravomoćne mjere zabrane upravljanja. Vozač je bio uhićen poradi provođenja kriminalističkog istraživanja a protiv istog slijedi podnošenje kaznene prijave poradi počinjenog kaznenog djela iz članka 308. KZ-a RH.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega su u jednoj nesreći tri osobe lakše ozlijeđene.
 
 


Stranica