Sudjelovanje djece u prometu

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Ove godine prvi put će samostalno u prometu sudjelovati oko 1 200 učenika prvih razreda osnovnih škola. Kako bi se oni zaštitili važno je educirati sve sudionike u prometu, a posebice njihove roditelje, kako bi se mogli prilagoditi novonastaloj situaciji u cestovnom prometu i kako ne bi došlo do stradavanja djece.

   Ove godine prvi put će samostalno u prometu sudjelovati oko 1 200 učenika prvih razreda osnovnih škola. Kako bi se oni zaštitili važno je educirati sve sudionike u prometu, a posebice njihove roditelje, kako bi se mogli prilagoditi novonastaloj situaciji u cestovnom prometu i kako ne bi došlo do stradavanja djece.
 
Stradavanje djece u prometnim nesrećama
 
 Tijekom vremenskog perioda od 01. siječnja do 30. lipnja 2010. godine, na prometnicama PU Koprivničko-križevačke zabilježeno je 389 prometnih nesreća.
 
U 41 prometnoj nesreći sudjelovala su 52 djeteta. Djeca su sudjelovala u 1 nesreći s poginulom osobom, u 21 nesreći s povrijeđenim osobama i u 19 nesreća s materijalnom štetom.
 
U ovim nesrećama stradalo je 21 dijete, od čega je 1 dijete smrtno stradalo, 2 djeteta su  teško povrijeđena, a njih 18 je lakše povrijeđeno.
 
Analizirajući podatke o svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama  sudjelovala kao vozači bicikla (1), pješaci (10), te kao putnici u vozilima (41).
 
U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje broj djece sudionika prometnih nesreća smanjen je za 10 djece ili 16 % (2009. – 62).
 
Broj nesreća u kojima su djeca sudjelovala smanjen je za 8 nesreća ili 16 % (2009. – 49). Broj prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima su sudjelovala djeca u svojstvu putnika je 2009. u odnosu na 2008. g. povećan za 100 % (2009. – 0), dok je broj prometnih nesreća s povrijeđenim osobama u kojima su djeca sudjelovala povećan za 1 nesreću ili 5 % (2009. – 20).
 
Broj djece stradale u prometnim nesrećama u 2010. je u odnosu na 2009. g. smanjen za 2-oje djece ili 9 % (2009.- 23). Broj smrtno stradale djece povećan je za 100 % (2009. – 0), broj teško povrijeđene djece smanjen je za 3 djeteta ili 67 % (2009. – 6), dok je broj lakše ozlijeđene djece povećan za 1 dijete ili 6 % (2009. – 17)
 
Najčešće vrste nesreća u kojima sudjeluju djeca su bočni sudar i nalet na pješaka.
 
Najčešće okolnosti nesreća u kojima sudjeluju djeca su oduzimanje prednosti prolaska i neprilagođena brzina.
 
Tijekom vremenskom perioda od 01. rujna do 15. listopada 2009. godine, u vremenu početka školske godine i prilagodbe djece na odlazak i dolazak iz škole, na prometnicama PU Koprivničko-križevačke zabilježeno je 115 prometnih nesreća.
 
U 10 prometnih nesreća su sudjelovala djeca, od čega u 5 nesreća s povrijeđenim osobama i 5 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama lakše tjelesne povrede zadobila su 4 djeteta od 15 djece.
 
Analizirajući podatke o svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama  sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima (12), putnik na prikolici (1) i vozači mopeda (2).
 
Okolnosti koje su dovele do ovih prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, zakašnjelo uočavanje opasnosti, nepropisno skretanje), oduzimanje prednosti prolaska i ostale greške vozača.
 
 Ponašanje djece u prometu
 
Djeca (uzrasta o kojem govorimo) još su uvijek na razini psihofizičkih osobina koje ih  čine izuzetno ugroženom kategorijom sudionika u prometu iz više razloga:
 
-    još im nije u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na samo jedno zbivanje iz okružja;
-   djeca nisu svjesna opasnosti u prometu, a nemaju niti razvijen osjećaj straha od stradavanja;
-   kod djece je smanjena sposobnost približno točne procjene udaljenosti i brzine kojom se kreću vozila, pa teško mogu odrediti je li približavanje vozila za njih opasno ili ne;
-   djeca pretpostavljaju da ukoliko ona vide automobile da i vozači vide njih,
-    još uvijek su u fazi razvoja vještina odgovornog i opreznog  ponašanja u prometu, a i roditelji često precjenjuju sposobnost njihove djece u snalaženju u prometu;
-   djeca, u velikom postotku, pogrešno procjenjuju i ocjenjuju sigurnost prelaska ceste;
-   bez obzira na usvojena znanja o prometu stečena u vrtiću, na razini igre -  djeca ne poznaju temeljne prometne propise i  znakove;
-   djeca ne mogu brzo odrediti smjer iz kojeg dolazi zvuk,
-   djeca su zaigrana, nestrpljiva, nepažljiva, često reagiraju spontano, neočekivano, nepredvidivo ili impulzivno. Pažnju im brzo „odvuče“ nešto (ne)važno (pas, mobitel, lopta …);  
-   teško se koncentriraju i brzo (pogotovo u igri) zaborave dobronamjerne savjete i upozorenja odraslih;
-   ako se igraju pokraj ceste ili na nogostupu, promet je za njih sporedna stvar
-   u žurbi gube iz vida sve drugo, za njihovu sigurnost možda puno važnije;
-   trčeći  gube iz vida elemente cestovnog prometa, jer je vidno polje djece uže od vidnog polja odraslih (djeca imaju otprilike 1/3 vidnog polja odraslih);
-   u pravilu su nižega rasta što im, s jedne strane, otežava ili onemogućuje potrebnu preglednost prometne situacije, a s druge strane, upravo su zbog toga teže uočljiva vozačima kao i drugim sudionicima u prometu;
-   djeca slijede primjere roditelja, te stoga čine one prekršaje u prometu koje čine i njihovi roditelji (kao što su prelazak ceste dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo, nekorištenje nogostupa i sl.);
-   korištenje mobitela, koje su im roditelji u želji da uvijek budu s njima u kontaktu kupili, odvlači pažnju djece te stoga ne obraćaju pažnju na ono što se događa na cesti.
 
 Savjeti roditeljima i ostalim sudionicima u prometu
 
    Na roditeljima djece polaznika prvih razreda osnovnih škola leži velika odgovornost. Roditelji su dužni optimalno pripremiti svoje dijete za sigurno snalaženje u prometu, a kako bi to mogli nudimo im nekoliko slijedećih savjeta:
 
-   Sami odaberite najsigurniji, ne nužno i najkraći, put od kuće do škole i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje. Ukazujte mu na opasna mjesta na putu, na koje detalje treba obratiti pozornost, objasnite svrhu pješačkog prijelaza, nogostupa, pješačko-biciklističkih staza, semaforskih uređaja ili ulogu policajca. Vodite dijete u školu i iz škole dok niste posve sigurni da je naučilo najbolji put;
-   Pazite kako se ponašate u prometu, jer djeca oponašaju vaše postupke! Vaše ponašanje u prometu izravno utječe na buduće stavove vaše djece – zato poštujte prometne propise i sigurnosna pravila!
-   Na putu ne požurujte dijete, jer će tada dijete imati jedan cilj, što brži dolazak u školu odnosno dolazak kući iz škole, a to može smanjiti njegovu pažnju i oprez u prometu.
-   Izbjegavajte dočekivanje djeteta na drugoj strani ceste, zvanje i mahanje, jer bi pri izlasku iz škole moglo neoprezno potrčati prema vama!
-   U slučaju kiše ili snijega najbolje je da dijete nosi kabanicu, jer kišobran smanjuje i  ograničava preglednost, što može biti opasno!
-   Ako se dijete kreće u prometu po noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti, odjenite mu svjetliju odjeću, kako bi ga ostali sudionici u prometu lakše primijetili. Kabanica i jakna može imati korisne reflektirajuće trake!
-    Djetetu kupite torbu s reflektirajućim trakama ili stakalcima (mačjim očima) koje su po noći uočljivije. Ukoliko posjedujete reflektirajuće savitljive (snap) trake, djeca ih mogu nositi na odjeći na rukama ili nogama.
-    Ne puštajte djecu mlađu od 14 g. samu na biciklu na prometnice, osim ukoliko su u pratnji vas ili osobe starije od 16. g. Korištenje zaštitne biciklističke kacige je obavezno!
-    Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva! Koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta.
-    Iz automobila zaustavljenog uz rub kolnika, osigurajte da djeca izlaze iz vozila na onu stranu na kojoj je nogostup.
  
   Svi sudionici cestovnog prometa, svojim odgovornim, korektnim i sigurnim sudjelovanjem u prometu pridonose velikoj sigurnosti djece u prometu. Stoga sve sudionike u prometu, a posebice vozače osobnih i teretnih vozila, savjetujemo da:
 
-   poštuju prometne znakove, propise i pridržavaju se sigurnosnih pravila;
-   slijede pravilo „pazite – usporite – propustite„ kada se približavaju pješačkim prijelazima,
-   kako se djeca na pješačkom prijelazu osjećaju potpuno sigurno, vozači bi trebali uspostaviti vizualni kontakt s djetetom koje namjerava prijeći ulicu, dati mu jasne znakove i čekati dok dijete ne prijeđe cestu,
-   paze na djecu koja hodaju uz cestu, 
-   se poštuju ograničenja brzina na 40 km/h u zonama škola. U slučaju opasnosti i potrebe intenzivnog kočenja  svaki kilometar prebrzo može značiti nekoliko centimetara!  Djeca su rastom niža, pa nalet na njih i malom brzinom zadaje velike, najčešće fatalne ozljede!
-   vode računa na mogućnost istrčavanja djece između parkiranih automobila na cestu, posebno u blizini škola,
-   u slučaju opasnosti upozorite zvučnim signalom (trubom) na svoju prisutnost!
-   ne parkiraju vozila na nogostupima jer time smetate pješacima. Djeca će najprije potrčati na cestu da zaobiđu vaše ostavljeno vozilo. Ne provjere li mogu li to sigurno obaviti, naći će se u vrlo opasnoj situaciji!
 
Djeca imaju pravo na svoju sigurnost u prometu! Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost nas odraslih! Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom bilo kao roditelji ili kao ostali sudionici u prometu, djeci olakšati njihove prve samostalne korake u prometu.
 
 


Stranica