Koprivnica: Središnja događanja obilježavanja Dana policije

Slika PU_KK/vijesti/2010/09/GradOtisci2.jpg
Foto: Pu koprivničko-križevačka 
Danas, 24. rujna, vrhunac je ovogodišnjih događanja programa obilježavanja Dana policije. Unatoč nešto skromnijeg opsega vjerujemo da će sva događanja koja smo pripremili dostojno uveličati naš rad.

Današnja događanja započela su u 8 sati, akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj su se odazvale 62 osobe, djelatnici Policijske uprave i gosti, iskazavši i na taj način svoju požrtvovnost i skrb o onima kojima je potrebna ova vrsta pomoći.  U  9 sati izaslanstvo Policijske uprave, na čelu sa načelnikom Dragutinom Vurnekom, položilo je vijenac i zapalilo svijeću na Križ života Gradskog groblja „Pri Svetom duhu“ u Koprivnici, u spomen na pripadnike policijske uprave i sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu. I ovom prilikom prisjetili smo se naših dragih kolega i izrazili im veliku zahvalnost za najveću žrtvu koju su dali za obranu slobode i samostalnosti naše domovine. 
 
U 10 sati u sportskoj dvorani Policijske uprave održana je Sveta misa za poginule i preminule policijske službenike, koju je vodio velečasni Krunoslav Pačalat, a nazočio veći broj obitelji poginulih, policijskih službenika i zaposlenika svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave.

Od 9 do 13 sati, na središnjem gradskom trgu u Koprivnici održana je prigodna prezentacija rada i opreme prometne, temeljne, interventne, kriminalističke i kontakt – policije. Tom prilikom po prvi puta je održana i demonstracija rada Interventne jedinice policije prilikom potrage za osobama koje su počinile kazneno djelo razbojništva. U 15 - minutnom prikazu posjetitelji su mogli vidjeti dio iz života i rada ovih visoko osposobljenih policijskih službenika. Scene potjere za vozilom, prelaska odbjeglog vozila preko "ježeva" uz bušenje guma, hvatanja jednog bjegunca i njegovo savladavanje upotrebom tjelesne snage, izvlačenje drugog bjegunca zatvorenog u vozilu uz prethodno razbijanje stakla na vozilu, te njihovo privođenje u "Maricu", podigli su adrenalin posjetitelja koji su pljeskom nagradili naše policajce.

Odmah potom je službeni pas za detekciju droga, vođen sigurnom rukom vodiča, tražio i pronašao paketić heroina sakriven unutar osobnog automobila. Atraktivna je bila i vejžba iz urbanog alpinizma, gdje su djelatnici interventne policije demonstrirali savladanje prepreka u naseljenom mjestu, spuštajući se sa krana vatrogasnog vozila, sa visine od 15 - ak metara. I ove dvije demonstracije naišle su na  divljenje okupljenih posjetitelja, osobito djece koja su se okupila u velikom broju.

Sve ove demostracijske vježbe popratili su i ugledni gosti, župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, gradonačelnik Đurđevca Slavko Račan i zamjenik gradonačelnika Koprivnice Dražen Pros, u društvu rukovodstva Policijske uprave i drugih gostiju. 
 
Na kraju, održano je natjecanje u vožnji spretnosti policijskih službenika, vozača službenih motocikala. Najbolji je bio Tomislav Tačković, policijski službenik Postaje prometne policije Koprivnica, drugi Darko Šoštarić, policijski službenik PP Križevci, doke je treće mjesto osvojio Željko Šostarić, policijski službenik PP Koprivnica.

Događanja povodom obilježavanja Dana policije nastavljaju se i idućeg tjedna sukladno programu, među kojim  se ističu dani otvorenih vrata Policijske uprave i Policijskih postaja. Pozivamo građane da neposredno posjete naše prostorije i da se i na ovaj način upoznaju sa uvjetima i načinom našeg rada. 


Stranica