- Objavljeno: 30.09.2010.
Oprez u vinskim podrumima kod vrenja mošta
Upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta, zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
Foto: Ilustracija
U prethodnih 5 godina na području Policijske uprave zabilježena su dva slučaja trovanja ugljičnim dioksidom, oba 2008. godine, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dok je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede.
Upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta, zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.