Sigurnost pješaka u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2010/12/IlustracijPUpolicajka.jpg

Tijekom mjeseca studenoga 2010. g. Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je 71 prometnu nesreću. U 10 prometnih nesreća sudjelovali su pješaci. Od 10 pješaka koji su sudjelovali u rečenim nesrećama, pet pješaka je zadobilo teške tjelesne ozljede a četiri pješaka su zadobila lakše tjelesne ozljede. Zabrinjavajuća je činjenica da djeca i maloljetne osobe čine 50 % pješaka stradalih u ovim prometnim nesrećama.

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Tijekom mjeseca studenoga 2010. g. Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je 71 prometnu nesreću. U 10 prometnih nesreća sudjelovali su pješaci. Od 10 pješaka koji su sudjelovali u rečenim nesrećama, pet pješaka je zadobilo teške tjelesne ozljede a četiri pješaka su zadobila lakše tjelesne ozljede. Zabrinjavajuća je činjenica da djeca i maloljetne osobe čine 50 % pješaka stradalih u ovim prometnim nesrećama.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu ponovno podsjećamo pješake na obvezno korištenje nogostupa i pješačko-biciklističkih staza, odnosno da se, ukoliko ovi elementi prometnica nisu izgrađeni, kreću uz lijevi rub kolnika kako bi mogli vidjeti vozila koja im dolaze u susret kako bi se u slučaju nužde mogli skloniti s kolnika.

Pješake ponovno podsjećamo i na obvezno korištenje obilježenih pješačkih prijelaza za prijelaz kolnika prometnica. Prilikom prelaska preko kolnika, pješaci se moraju prvo uvjeriti da će kolnik moći prijeći sigurno, odnosno potrebo je obvezno pogledati lijevo-desno prije nego što se započne prelaziti cestu. Posebice ističemo da je u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama (kolnik prekriven snijegom i ledom) zaustavni put vozila duži nego da su ceste suhe te je stoga potrebno dobro procijeniti mogućnost vozača da zaustavi vozilo ispred obilježenog pješačkog prijelaza.

Podsjećamo pješake da pretrčavanje preko ceste između parkiranih vozila ili nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu predstavlja ozbiljnu opasnost po njihov život jer ostali sudionici u prometu ih ne mogu na vrijeme uočiti i pravovremeno reagirati.

Preporučamo pješacima da kada se kreću kolnikom noću ili u vrijeme smanjenje vidljivosti (kišne oborine, snježne oborine, magla) budu osvijetljeni ili označeni reflektirajućom materijom. Na ovaj način ostali sudionici u prometu lakše će ih uočiti, jer je zamijećeno da je u vrijeme smanjene vidljivosti i noću velik broj pješaka obučen u odjeću tamne boje.

Roditelje ponovno pozivamo da ne puštaju djecu da se igraju na kolniku te da im svojim primjerom pokažu kako se na siguran način prelazi kolnik.

Vozače, a posebice vozače osobnih automobila i teretnih automobila, podsjećamo na obveze vozača spram pješaka, odnosno na njihovu obvezu da prilikom približavanja obilježenim pješačkim prijelazima smanje brzinu kretanja vozila kako bi se mogli zaustaviti i propustiti pješake koji prelaze kolnik ili, ukoliko je riječ o djeci i o starijim i nemoćnim osobama, kada se spremaju prijeći kolnik.

Nije dozvoljeno parkirati vozila ispred obilježenih pješačkih prijelaza, niti vršiti obilaženje niti pretjecanje vozila na obilježenom pješačkom prijelazu, kako se ne bi u opasnost doveli životi pješaka.



Stranica