Oprezno u prometu na cestama

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Tijekom ovog vikenda i početkom slijedećeg tjedana, sukladno trenutnim vremenskim prognozama, predstoje nam povoljne vremenske prilike. Stoga tijekom vikenda očekujemo povećani broj vozača mopeda, motocikala i bicikala u prometu.

Foto: Ilustracija

Tijekom ovog vikenda i početkom slijedećeg tjedana, sukladno trenutnim vremenskim prognozama, predstoje nam povoljne vremenske prilike. Stoga tijekom vikenda očekujemo povećani broj vozača mopeda, motocikala i bicikala u prometu.

Pozivamo vozače mopeda i motocikala da za vrijeme vožnje obavezno koriste zaštitne kacige, da poštuju prometne znakove posebice one koji se odnose na ograničenje brzine kretanja, prednost prolaska na raskrižjima i zabranu pretjecanja vozila, te da je obavezna vožnja s upaljenim svjetlima.

Također ih upozoravamo da mopedi i motocikli kojima će sudjelovati u prometu moraju imati važeću prometnu dozvolu i policu osiguranja, te da mogu upravljati onom kategorijom motocikla za koju su stekli pravo, odnosno položili vozački ispit.

Vozače bicikala ponovno podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i uporabu svjetala i reflektirajućih prsluka noću, te da vozači bicikala mlađi od 16 godina moraju koristiti zaštitnu biciklističku kacigu.

Pješake podsjećamo da ceste prelaze na obilježenih pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima cesta, te da se obavezno kreću nogostupima ili ukoliko njih nema uz lijevi rub kolnika. Također ih podsjećamo da je potrebno prije prelaska ceste, gledanjem lijevo-desno, uvjeriti se da se može prijeći bez opasnosti. Ne savjetujemo pješacima da tijekom noćnih i večernjih sati  sudjeluju u prometu u potpunosti odjeveni u odjeću crne boje, jer na taj način smanjuju vlastitu uočljivost i dovode se u opasnost za vrijeme dok se kreću cestom. 
           
Pozivamo sve vozače da obrate dodatnu pozornost na pješake, posebice tijekom večernjih i noćnih sati, koji će u povećanom broju sudjelovati u prometu.



Stranica