Sigurnost cestovnog prometa - vožnja pod utjecajem alkohola

Slika PU_KK/Vijesti/2011/alkotest01.jpg

Od početka godine u prometnim nesrećama sudjelovalo je 160 osoba, od kojih su 23 sudionika imala alkohol u organizmu, a što čini ili 14 % svih sudionika prometnih nesreća.

Foto: Ilustracija

Od početka godine pa do 8. veljače 2011. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 76 prometnih nesreća od čega čak tri nesreće s poginulim osobama i 24 nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno su stradale tri osobe, dok je 31 osoba ozlijeđena.

U prometnim nesrećama smrtno su stradali pješak, vozač osobnog automobila i vozačica bicikla. U dvije od tri prometne nesreće s poginulim osobama utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu vozača koji je prouzročio prometnu nesreću. Upravljanje vozilom nakon konzumacije alkohola uzrok je jedne prometne nesreće s poginulim osobama.

Od početka godine u prometnim nesrećama sudjelovalo je 160 osoba, od kojih su 23 sudionika imala alkohol u organizmu, a što čini 14 % svih sudionika prometnih nesreća.

Pod utjecajem alkohola bilo je 19 vozača osobnih automobila, tri vozača traktora i vozač teretnog vozila. Prometne nesreće prouzročio je 21 vozač kod kojeg je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu što čini 13 % ukupnog broja sudionika ili 18 % ukupnog broja vozača.

Konzumacija alkoholnih pića ima direktan utjecaj na vozača, te samim time i na sigurnost cestovnog prometa odnosno događanje prometnih nesreća, a što je vidljivo iz slijedećeg:

  • Alkohol produljuje vrijeme reakcije, smanjuje sposobnost procjenjivanja udaljenosti i brzina kretanja, smanjuje širinu vidnog polja i oštrinu vida, usporava adaptaciju oka na svjetlost i tamu, smanjuje osjetljivost sluha i stvara smetnje u ravnoteži.
  • Alkohol smanjuje pažnju - tenacitet i vigilitet. Tenacitet je sposobnost usmjeravanja pažnje na određeni predmet/pojavu (fokusiranje), a vigilitet je budnost pri iznenadnim promjenama.
  • Pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istovremeno, vlastite se sposobnosti precjenjuju. Sklonost riziku postaje sve veća, a mogućnost suočavanja s povećanim rizikom sve manja.
  • Mogućnost događanja prometne nesreće progresivno raste povećanjem koncentracije alkohola u organizmu vozača. Mogućnost događanja prometne nesreće pri koncentraciji od 0,9 g/kg alkohola u krvi vozača pet puta je veća nego kod trijeznog vozača. Pri koncetraciji od 1,5 g/kg, rizik je oko 16 puta veći.

Pozivamo vozače koji su konzumirali alkoholna pića da, kako ne bi došlo do njihovog stradavanja ili stradavanja drugih sudionika u prometu, zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da ih odveze, da ostanu spavati u vinogradu ili ugostiteljskom objektu ili da koriste usluge taxi-službe.



Stranica