Đurđevac: U školi se sastali roditelji romske djece i predstavnici državnih institucija

Slika PU_KK/Vijesti/2011/03/SastR.jpg

U petak, 11. ožujka, u prostoru Osnovne škole “Grgur Karlovčan“ u Đurđevcu održan je sastanak sa roditeljima, članovima Udruge roma, iz naselja Stiska u Đurđevcu, kojem su bili prisutni predstavnici Obiteljskog centra Županije Koprivničko-Križevačke, Centra za socijalnu skrb Đurđevac, Policijske postaje Đurđevac, Vijeća za prevenciju PU Koprivničko-Križevačke, Grada Đurđevca te Osnovne škole „Grgur Karlovčan“ kao inicijatora sastanka.

U petak, 11. ožujka, u Osnovnoj školi “Grgur Karlovčan“ u Đurđevcu održan je sastanak sa roditeljima, članovima Udruge Roma iz naselja Stiska u Đurđevcu, kojem su bili prisutni predstavnici Obiteljskog centra Županije Koprivničko-Križevačke, Centra za socijalnu skrb Đurđevac, Policijske postaje Đurđevac i Policijske uprave, Grada Đurđevca te Osnovne škole kao inicijatora sastanka.

Policijski službenici su roditeljima romske djece prezentirali način proaktivnog djelovanja policije u zajednici te mogućnosti koje pruža ovakav način rada u svrhu jačanja povjerenja građana u policiju. Istaknuli su potrebu za boljom komunikacijom u cilju podizanja razine sigurnosti te rješavanja problematike neopravdanih izostanaka djece sa nastave, nepohađanja nastave i skitnje djece za vrijeme kada bi trebala biti na redovnoj nastavi u školi. Roditelji su upozoreni na posljedice koje ovakva ponašanja imaju, od nezavršavanja škole, pojava asocijalnih ponašanja kod djece, pa sve do pojava maloljetničke delikvencije i činjenja raznih prekršaja i kaznenih djela. Također, savjetovni su u cilju preveniranja maloljetničke delikvencije, uz želju da zajedno sa svim ostalim čimbenicima društva doprinesu većem broju djece koja će završiti osmogodišnje školovanje, te nastaviti i završiti srednjoškolsko obrazovanje, što će im povećati mogućnosti zaposlenja i daljnjeg doprinosa razvitku društvene zajednice u cjelini.

Predstavnici Osnovne škole konstatirali su napredak u broju djece romske zajednice koja redovito pohađaju osnovno školovanje, kao i višestruko povećanje broje djece koja završavaju školovanje u odnosu na proteklih 20 godina, te se trenutno stanje pokazalo kao vrlo dobro, sa naglaskom za potrebom ulaganja daljnjih napora u tom pravcu.

Od strane predstavnika Udruge Roma kao osnovna prepreka ka ostvarenju raznih programa i financijskih potpora navedena je činjenica da  se u zadnjem popisu stanovništva samo nekoliko osoba izjasnilo kao pripadnici Romske nacionalnosti, a koji podatak je bitan za sve daljnje odluke od strane nadležnih tijela kako bi se opravdalo bilo kakvo ulaganje u ovu zajednicu.

Predstavnica obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije održala je predavanje roditeljima na temu štetnih utjecaja koji dolaze od strane roditelja i obitelji spram djece, kao što su alkoholizam i razne druge ovisnosti te neprihvatljiva društvena ponašanja koja djeca oponašaju i prihvaćaju kao obrasce prihvatljivog ponašanja, što u konačnici rezultira istim ponašanjem kod djece.

Prisutni roditelji izrazili su probleme u prihvaćanju njihove manjine u okolini u kojoj žive u svim socijlanim kontaktima, koji otežavaju njihov položaj i potpunu socijalizaciju.

Od strane svih predstavnika državnih institucija te udruga građana roditelji romske djece su pozvani da se uključe u komunikaciju, sami predlože određene programe i aktivnosti te da i oni sami na taj način doprinesu poboljšanju vlastitog položaja u društvu. 



Stranica