Kalinovac: Predavanje djeci i roditeljima osnovne škole

U utorak, 15. ožujka, u vremenu od 18 do 20 sati u prostoru Društvenog doma Općine Kalinovac održano je predavanje na temu „Što je sve nasilje i kako ga spriječiti“, za roditelje i učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda Osnovne škole „Ivan Lacković Croata“ Kalinovac, a na inicijativu predstavnika Osnovne škole te Općine Kalinovac.

U utorak, 15. ožujka, u vremenu od 18 do 20 sati u prostoru Društvenog doma Općine Kalinovac održano je predavanje na temu „Što je sve nasilje i kako ga spriječiti“, za roditelje i učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda Osnovne škole „Ivan Lacković Croata“ Kalinovac, a na inicijativu predstavnika Osnovne škole te Općine Kalinovac. Predavanje su održali stručni djelatnici Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije i Centra za socijalnu skrb Đurđevac te policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske postaje Đurđevac.

Od strane predstavnice Obiteljskog centra Sanje Ševarović  roditeljima i djeci je održano predavanje o svim oblicima nasilja, kako prepoznati određena ponašanja kod djece koja ukazuju na zlostavljanje, način prevencije i sprečavanja pojavnih oblika nasilja među djecom i mladima i razlozima zbog kojih dolazi do pojavnih oblika nasilja.

Od strane pravnice Centra za socijalnu skrb Đurđevac Branke Šućur roditelji i djeca upoznati su sa mjerama koje Centar provodi spram roditelja i djece koja počine nasilje, sa načinom na koji se pokušava pomoći djeci žrtvama nasilja i djeci počiniteljima nasilja, te su roditelji upozoreni na slučajeve propuštanja skrbi i mjere koje je Centar dužan poduzimati u slučaju da se propuštanje skrbi nad djetetom utvrdi.

Od strane policijskih službenika nazočni su upoznati sa načinom proaktivnog djelovanja policije u zajednici te mogućnosti koje pruža ovakav način rada u svrhu jačanja povjerenja građana u policiju te potrebu za boljom komunikacijom u cilju podizanja razine sigurnosti te rješavanja problematike vršnjačkog nasilja, pojavnim oblicima maloljetničke delikvencije, kao i odredbama koje proizlaze iz čl. 95. Obiteljskog Zakona .Roditelji su upozoreni na posljedice koje ovakva ponašanja imaju od nezavršavanja škole, pojava asocijalnih ponašanja kod djece pa sve do pojava maloljetničke delikvencije i činjenja raznih prekršaja i kaznenih djela.Roditelji su također upoznati sa činjenicama da su u njihovoj sredini utvrđeni svi oblici vršnjačkog nasilja od fizičkog verbalnog i psihičkog do seksualnog i ekonomskog zlostavljanja od strane vršnjaka kao i sa mjerama koje provodi policija spram počinitelja.

Od strane svih predstavnika državnih institucija roditelji su pozvani da se uključe u komunikaciju, sami predlože određene programe i aktivnosti te da i oni sami na taj način doprinesu poboljšanju vlastitog statusa u društvu.



Stranica