Rezultati pojačanog nadzora prometa

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

U razdoblju od 15. do 20. ožujka na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija 

U razdoblju od 15. do 20. ožujka na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor cestovnog prometa.

Tijekom tog razdoblja zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega tri s povrijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. Teško je nastradao jedan sudionik, dok su dva zadobila lake povrede.

Policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, sankcioniranje vožnje neregistriranim, tehnički neispravnim, neosiguranim i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, nadzor upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, nadzor prometovanja mopeda, motocikala, bicikala, traktora i autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Tijekom pojačanog nadzora prometa provedena je preventivno-represivna akcija usmjerena na suzbijanje alkoholiziranosti vozača u kojoj je 16 vozača zatečeno pod utjecajem alkohola. Od ukupno 130 kontroliranih vozača tijekom akcije, kontrolirano je 30 žena, od kojih su dvije bile pod utjecajem alkohola.

Kroz pojačani nadzor prometa policijski službenici kontrolirali su 484 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 275 represivnih mjera, od čega po prekršajima: alkohol – 30, upravljanje prije stjecanja prava – 5, brzina – 117, upravljanje za vrijeme zabrane – 1, neregistriranih vozila i istek tehničkog pregleda - 9, nekorištenje zaštitne kacige – 7, oduzimanje prednosti prolaska - 3 i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 37 vozača i 14 vozila, dok je privremeno oduzeto 19 vozačkih dozvola. Utvrđena su četiri prekršaja iz Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u četvrtak, 17. ožujka, kada je vozač (1979.) u Peščeniku upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,08 g/kg alkohola u organizmu. Smješten je u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje mu je uz novčanu kaznu od 300 kuna izrečena zabrana upravljanja B kategorijom devet mjeseci i uvjetna kazna zatvora od 20 dana, s rokom kušnje od 12 mjeseci.

Najveće prekoračenje brzina kretanja izmjereno je u utorak, 15. ožujka, kada je vozač (1960.) u Majurcu upravljao motociklom brzinom od 128 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h.

Protiv jednog vozača podnijeta je kaznena prijava u vezi počinjenog kaznenog djela Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude. U posebnoj prostoriji za smještaj do otrježnjenja zadržano je 17 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dok je uhićeno njih 10. Protiv osam uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznom uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B i M kategorije. U činjenju prekršaja u povratu zatečena su dva počinitelja prometnih prekršaja.



Stranica