Rezultati pojačanog nadzora prometa

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

U razdoblju od 23. do 26. ožujka 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

Foto: Ilustracija 

U razdoblju od 23. do 26. ožujka 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega jedna nesreća sa poginulom osobom i nesreća s povrijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede.

Policijski službenici kontrolirali su 302 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 264 represivnih mjera, od čega po prekršajima: alkohol – 21, upravljanje prije stjecanja prava – 4, brzina – 128, neregistriranih vozila i istek tehničkog pregleda - 14, nekorištenje zaštitne kacige – 4, nepropisno pretjecanje – 5,  nepoštivanje prom. svjetla – 3  i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 30 vozača i osam vozila, dok je privremeno oduzeto osam vozačkih dozvola. Utvrđeno je sedam prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Tijekom pojačanog nadzora prometa provedene su dvije  preventivno-represivne akcije usmjerene na suzbijanje alkoholiziranosti vozača u kojima je 10 vozača zatečeno pod utjecajem alkohola. Od ukupno 60 kontroliranih vozača tijekom akcija izvršeno je ispitivanje alkoholiziranosti 11 vozačica, kod kojih nije utvrđena prisutnost alkohola.

Najveća koncentracija alkohola evidentirana je u petak, 25. ožujka, u 20.45 sati u Malom Ravenu, kada je vozač Đ.L. (1960.) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,73 g/kg alkohola u organizmu. Isti je smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 5 000 kuna te zabranom upravljanja vozilima B kategorije tri mjeseca.

Najveća izmjerena brzina evidentirana je u četvrtak, 24. ožujka, u 17.18 sati u Borovljanima kada je S. B. (1984.) upravljao motociklom brzinom od 126 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena na 60 km/h. Uhićen je  i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 2 700 kuna te zabranom upravljanja vozilima A kategorije šest mjeseci.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora prometa zatečena su četiri vozača u činjenju kaznenog djela Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude iz čl. 308. KZ-a te su protiv istih podnesene kaznene prijave.

U posebnoj prostoriji za smještaj do otrježnjenja zadržano je 11 osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je 14 vozača, od kojih su protiv 10 vozača provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima A, B i F kategorije. U činjenju prekršaja u povratu zatečeno je šest recidivista.



Stranica