Prometovanja motocikla i mopeda

Slika PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Vozači mopeda i motocikala dužni su se pridržavati zakonskih obaveza koje utječu na njihovu sigurnost u prometu, kao što su pridržavanje ograničenja brzine, tehničke ispravnosti vozila, zabrane vožnje pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava, nošenja zaštitne kacige i dr., no potrebno je spomenuti i nekoliko drugih čimbenika koji utječu na sigurnu vožnju.

Foto: Ilustracija

Tijekom prva tri mjeseca 2011. g. zabilježeno je 180 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s poginulim osobama i 56 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno su stradale četiri osobe, teško je ozlijeđeno 13 osoba a lakše su ozlijeđene 63 osobe.

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u šest prometnih nesreća od čega u  prometnoj nesreći s poginulom osobom, četiri nesreće s ozlijeđenim osobama i jednoj nesreći s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovala su dva vozača mopeda i četiri vozača motocikala, od kojih je jedan vozač motocikla smrtno stradao, tri vozača motocikla su teško ozlijeđena a jedan vozač mopeda je lakše ozlijeđen.

Vrste ovih prometnih nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (3), bočni sudar (1) i ostalo (2). Greške uslijed kojih je došlo do ovih nesreća su neprilagođena brzina (4), oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom (1). Prometne nesreće prouzročila su dva vozača mopeda i tri vozača motocikla.

Zaštitnu kacigu koristio je jedan od dva vozača mopeda i tri od četiri vozača motocikala.

Tijekom prva tri mjeseca u nadzoru prometa uočena su i sankcionirana 103 prekršaja vozača mopeda i motocikala. Rečeni vozači sankcionirani su poradi nekorištenja zaštitne kacige (23), upravljanja prije stjecanja prava (15), upravljanje neregistriranim vozilima (13), prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (9), tehničke neispravnosti vozila (6), vožnje pod utjecajem alkohola (3), nepropisnog pretjecanja (2), nepoštivanja svjetala semafora (1) te poradi ostalih prekršaja (31).

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržani su jedan vozač mopeda i jedan vozač motocikala. Poradi počinjenih prekršaja uhićena četiri vozača mopeda i četiri vozača motocikala. Protiv uhićenih vozača mopeda i motocikala provedeni su žurni prekršajni postupci pri nadležnim prekršajnim sudovima u kojima su kažnjeni novčanim kaznama u visini od 25 100 kuna, jednom kaznom uvjetnog zatvora i jednim određivanjem rada za opće dobro, a ujedno je izrečeno pet zaštitnih mjera zabrane upravljanja vozilima A i M kategorije.

Kao negativni primjeri sudjelovanja mopedom i motociklom u prometu mogu se istaknuti:

  • vozač koji je 5. ožujka u Predavcu Kiževačkom upravljao mopedom unatoč izrečenoj zabrani upravljanja vozilima M kategorije i pod utjecajem alkohola od 2,08 g/kg,
  • vozač koji je 15. ožujka u Virju upravljao neregistiranim i neosiguranim motociklom unatoč izrečenoj zabrani upravljanja vozilima A kategorije,
  • vozač koji se 24. ožujka u Borovljanima motociklom kretao brzinom od 141 km/h, što umanjeno za 10 % iznosi 126 km/h, iako je brzina kretanja ograničena na 60 km/h,
  • vozač koji je 24. ožujka u Koprivnici upravljao neregistriranim i neosigurnim  motociklom prije stjecanja prava na upravljanje.  


Kako bi se smanjilo stradavanje vozača mopeda i motocikala u prometnim nesrećama te utjecalo na ovu kategoriju vozača da u većoj mjeri poštuju prometne propise, na području Policijske uprave tijekom mjeseca travnja provoditi će se pojačani nadzor vozača mopeda i motocikala.

Savjeti vozačima mopeda i motocikala:

  • mopedima i motociklima upravljajte samo ukoliko ste stekli uvjete, odnosno ukoliko ste položili vozački ispit i dobili vozačku dozvolu za tu kategoriju vozila,
  • prije sudjelovanja u prometu mopedima i motociklima provjerite njihovu tehničku ispravnost i otklonite nedostatke,
  • na mopedima i motociklima ne vršite preinake kojima se mijenjaju njihove tehničke karakteristike,
  • za vrijeme vožnje obavezno koristite zaštitne kacige,
  • poštujte ograničenja brzina kretanja na prometnicama,
  • poštujte prometne znakove i svjetla semafora kojima se regulira promet na raskrižjima,
  • ne vršite pretjecanje drugih vozila zaustavljenih ispred pješačkih prijelaza,
  • ne obilazite zaustavljena vozila s desne strane,
  • pravovremeno najavite svoje namjere promjene smjera kretanja uključivanjem pokazivača smjerova,
  • na mopedima i motociklima i za vrijeme vožnje danju moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla,
  • na mopedima i motociklima prevozite putnike samo ukoliko se u prometnoj dozvoli navodi da se isti mogu prevoziti,
  • ne upravljajte vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.


Stranica