Rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja

Slika PU_KK/Vijesti/2009/11/cobre01.jpg

U vremenskom razdoblju od 22. do 28. kolovoza 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

 Foto: Ilustracija 

U vremenskom razdoblju od 22. do 28. kolovoza 2011.g. na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila.

Policijski službenici kontrolirali su 721 vozača i vozila te je ukupno  utvrđeno 595 prekršaja, od čega  352 prekršaja  prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila.           

 Po stupnjevima prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, najviše je sankcionirano prekoračenja brzine kretanja od 20 do 30 km/h u naselju (131) i od 10 do 30 km/h izvan naselja (91). Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su uređaji za nadzor brzine: „Traffivision“, „Famashot“, „FamaLaser III“ „Multanova“ i laserski uređaji za nadzor brzine, te od preventivnih uređaja  makete Multanove i predočnik brzine. 

Osim nadzora brzine kretanja vozila policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili prekršaje: 40 prekršaja neregistriranih vozila i istek tehničkog pregleda, 26 prekršaja odnosilo se na vožnju pod utjecajem alkohola, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska, 11 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, osam prekršaja upravljanje prije stjecanja prava i šest prekršaja se odnosilo na nepropisno pretjecanje. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja smješteno je bilo 12 vozača. 

Iz prometa je isključeno ukupno 38 vozača i 21 vozilo, dok je privremeno oduzeto 13 vozačkih dozvola. Ostvareno je i devet aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je dana 25. kolovoza, 2011. g.  u 12.51 sati kada je hrvatski državljanin J.H (1962) upravljao osobnim vozilom brzinom od 104 km/h na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na 50 km/h. Isti je u 13.5 sati uhićen, te je protiv istog proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajni sudu u Koprivnici, gdje je kažnjen  novčanom kaznom u iznosu od 5 000 kuna. 

Poradi počinjenih prekršaja bilo je uhićeno 11 vozača, protiv devet vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni mjerom sudskog ukora, s kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B i  F kategorije. Na području PU u činjenju prekršaja u povratu zatečeno je pet vozača. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježeno je osam prometnih nesreća u kojima je uzrok brzina, a od čega pet prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe zadobile teške  i tri osobe lake tjelesne ozljede.



Stranica