Akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“

Slika PU_KK/Vijesti/alkohol čaša.bmp

Foto: Ilustracija

Tijekom studenog 2015. godine, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 63 prometne nesreće, od čega 22 nesreće s ozlijeđenim osobama i 41 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 27 osoba, od kojih je šest osoba teže ozlijeđeno, dok je 21 osoba lakše ozlijeđena.

Alkohol je zabilježen kod 23 sudionika prometnih nesreća (15 posto ukupnog broja sudionika), odnosno kod 22 vozača (22 posto vozača). U odnosu na isti mjesec  prošle godine došlo je do povećanja sudionika prometnih nesreća za 13 sudionika ili 130 posto (2014. – 10), te povećanja broja vozača pod utjecajem alkohola za 12 vozača ili 120 posto (2014.- 10).

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 17 prometnih nesreća (27 posto) od čega pet s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena, dok je pet osoba lakše ozlijeđeno. U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do povećanja broja prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola za šest nesreća ili 55 posto (2014. - 11).

Istovremeno je tijekom studenoga ove godine zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano 217 vozača, što je u usporedbi sa studenim prošle godine, kada je sankcionirano 178 vozača, povećanje od 22 posto.

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, posebice nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, ali i drugih opojnih sredstava, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama Policijska uprava koprivničko - križevačka će u subotu na nedjelju, 12./13. prosinca, provesti akciju „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“.

Akciju će se provesti će u koordinaciji s Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom i virovitičko-podravskom.

Policijski službenici će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga u povratu, a osim upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.



Stranica