Akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i mladih vozača

Slika PU_KK/Vijesti/2009/06/Alkometar200.jpg

Foto: Ilustracija

Tijekom prosinca 2014. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 50 prometnih nesreća, od čega nesreća s poginulom osobom, 16 s ozlijeđenim osobama i 33 nesreće s materijalnom štetom.  U ovim nesrećama sudjelovalo je  118 sudionika, od kojih je jedan smrtno stradao, pet ih je teže, a 13 sudionika lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 13 nesreća (26 posto), od čega tri s ozlijeđenim osobama i 10 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama tri su osobe lakše ozlijeđene.

Od 118 sudionika njih 16 imalo je alkohol u organizmu (14 posto).

Mladi vozači prouzročili su 10 prometnih nesreća (20 posto), od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama tri su mlada vozača lakše ozlijeđena. Pod utjecajem alkohola bila su tri mlada vozača.

Tijekom prosinca 2014. godine policijski službenici utvrdili su 1090 prometnih prekršaja, od čega 160 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 11 prekršaja mladih vozača.

Tijekom narednog vikenda Policijska uprava koprivničko - križevačka, u suradnji sa susjednim policijskim upravama, provesti će akciju nadzora vozača pod utjecajem alkohola i  mladih vozača.

Cilj ovih aktivnosti je smanjenje broja vozača koji pod utjecajem alkohola izazivaju prometne nesreće, smanjenje broja mladih vozača koji kršeći prometne propise uzrokuju prometne nesreće, te povećanje stupnja sigurnosti cestovnog prometa.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, te da su vozači motornih vozila  obvezni prije uključivanja u promet očistiti  zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila.

Kako bi se za vrijeme očekivanog nastupa zimskih uvjeta na cestama izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila i prilagode ju uvjetima na kolniku, gustoći prometa, karakteristikama prometnica, uvjetima vidljivosti, kao i frekvenciji pješaka i vozača bicikala. Također, potrebno je povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, izbjegavati pretjecati vozila ispred sebe, te poštivati prometne znakove kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.

Posebno apeliramo na vozače da ne upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića.



Stranica