Akcija "Poštujte naše znakove"

Slika PU_KK/Vijesti/2012/09/poštujte.znakove.kc.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

Početkom mjeseca rujna, usporedno s početkom školske godine, oko 1 200  djece s područja Koprivničko – križevačke županije po prvi puta je samostalno sudjelovalo u prometu na cestama. Djeca su na taj način postali aktivni sudionici u prometu, izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom.

Kako bi se djeca educirala o sigurnom sudjelovanju u prometu i bolje upoznala s opasnostima cestovnog prometa, s ciljem smanjivanja njihovog stradavanja, Policijska uprava koprivničko - križevačka, i ove godine, provodi akciju „Poštujte naše znakove“.

Prije početka školske godine, policijski službenici su izvršili obilazak prometnica u zonama svih škola i dječjih vrtića. Prilikom nadzora prometnica uočene su četiri nepravilnosti te je od nadležnih tijela zatraženo njihovo otklanjanje.

Vezano uz početak školske godine, policijski službenici Policijske uprave koprivničko - križevačke intenzivnije vrše nadzor prometa u zonama osnovnih škola, a posebice osnovnih škola koje se nalaze uz državne ceste i uz ostale prometnice na kojima je frekvencija prometa velika. U sklopu pojačanog nadzora prometa, policijski službenici posebnu pozornost pridaju poštivanju ograničenja brzina kretanja u zonama škola (40 km/h), poštivanju obveza vozača spram pješaka, zaustavljanju i parkiranju vozila, te nadzoru autobusa kojima se organizirano prevoze djeca. Tijekom prva dva tjedna provođenja pojačanog nadzora sankcionirana su četiri vozača poradi nepoštivanja ograničenja brzine kretanja, tri vozača poradi nekorištenja sigurnosnog pojasa, te dva vozača poradi nepropuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima. Izvršen je i tehnički pregled tri autobusa koji organizirano prevoze djecu, kod kojih nisu utvrđeni prekršaji. 

Policijski službenici su do sada održali edukativna predavanja u 52 prva razreda u 13 osnovnih škola i 30 područnih škola. Edukativnim predavanjima djeci se daju savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu.

Održano je i 11 edukativnih predavanja roditeljima djece polaznika prvih razreda, u kojima su roditeljima dati savjeti vezani uz pripremu djece za samostalno sudjelovanje u prometu.

Do kraja mjeseca rujna policijski službenici održati će edukativna predavanja i u preostalim prvim razredima osnovnih škola, a istovremeno će se provoditi i pojačani nadzor prometa u zonama škola.



Stranica