Biciklisti - budite oprezni

Slika PU_KK/Vijesti/2015/10/Prsluci.300.jpg

Foto: Ilustracija

Posljednjih dana na području Postaje prometne policije Koprivnica, dogodilo se pet prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala. 

Od sveukupno šest biciklista sudionika ovih nesreća, jedan je teže, a četiri biciklista lakše ozlijeđeno. Dva biciklista bila su pod utjecajem alkohola, a izmjerene koncentracije više su nego visoke -  2,37 i 2,90 promila.

Obzirom na povoljne vremenske uvjete, na prometnicama je također zamijećen velik broj biciklista koji svakodnevno sudjeluju u prometu i to na način da često upravljaju tehnički neispravnim biciklima, ne koristeći svjetla, reflektirajuće materijale i prsluke, te pod utjecajem alkohola.

Kod mlađih vozača bicikla - djece, često se može primijetiti kako isti tijekom vožnje koriste mobilne uređaje, voze bez ruku na upravljaču čime umanjuju stabilnost na biciklu te ne poštuju druga prometna pravila. 

Kako bi se smanjilo stradavanje vozača bicikla u prometu, skrećemo pozornost istima na poštivanje prometnih pravila, korištenje reflektirajućih materijala i prsluka, te korištenje svjetla, ali i poštivanje svih prometnih pravila.

Također, napominjemo kako će policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica u narednom razdoblju posebnu pozornost posvetiti ovoj kategoriji vozača tijekom nadzora prometa. 

 

Dobro je podsjetiti

Biciklisti – budite oprezni

Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.

Prilikom skretanja potrebno je pogledom preko ramena provjeriti da se to može učiniti te potom dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja.



Stranica