Brzina - Jedan od najčešćih uzroka događanja prometnih nesreća

Slika PU_KK/Vijesti/2016/07/laser.1.jpg

U prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 276 prometnih nesreća, od čega se 60 prometnih nesreća dogodilo zbog nepropisne i neprilagođene brzine kretanja vozila.  

Foto: Ilustracija 

U prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 276 prometnih nesreća, od čega se 60 prometnih nesreća dogodilo zbog nepropisne i neprilagođene brzine kretanja vozila. 

Brzina je bila uzrok događanja tri prometne nesreće s poginulim osobama, 30 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 27 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ukupno su stradale 54 osobe, od kojih su tri osobe smrtno stradale, 30 osoba je teže ozlijeđeno, a 27 osoba je lakše ozlijeđeno. 

U usporedbi s nesrećama zabilježenimu istom razdoblju prošle godine, ukupni broj ovih nesreća smanjen je za 13 posto (2015. – 69). Unatoč smanjenju ukupnog broja prometnih nesreća zabilježenih zbog nepropisne i/ili neprilagođene brzine kretanja vozila, bilježi se povećanje broja smrtno stradalih osoba u ovim nesrećama za dvije osobe (2015. – 1), dok je smanjen broj teže ozlijeđenih osoba za 19 posto (2015. – 37), kao i broj lakše ozlijeđenih osoba za 13 posto (2015. – 31). 

 Vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom u proteklih pet godina na prometnicama diljem županije odnijela je 16 života, čime se brzina svrstava u sam vrh okolnosti uslijed kojih je došlo do smrtnog stradavanja sudionika u prometu. 

Ovim putem podsjećamo da su ograničenja brzine kretanja vozila postavljena zbog određenih karakteristika ceste i da ih je potrebno poštivati. Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na 40 km/h ili povećati na 60 km/h. Brzina van naselja na prometnicama na području Koprivničko-križevačke županije ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, zbog određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti. 

Napominjemo, da se povećanjem brzine kretanja vozila, produžuje zaustavni put vozila. Ukoliko su kolnici mokri, klizavi ili slično, zaustavni put se dodatno produžuje. Primjerice ukoliko na suhom kolniku vozite brzinom od 50 km/h, zaustavni put biti će dug 26 metara, a na mokrom kolniku iznosit će 38 metara. Pri brzini od 90 km/h na suhom kolniku zaustavni put biti će oko 64 metra, a na mokrom kolniku čak 103 metra. Veća brzina kretanja donosi opasnost od nepravodobnog zaustavljanja ispred neke opasnosti ili prepreke na cesti. Osim toga, povećanjem brzine kretanja povećava se i kinetička energija vozila. Prilikom sudara dva vozila odjednom se oslobađaju obje kinetičke energije vozila pri čemu nastaje šteta na vozilima, okolnim objektima i osobama u vozilima ili u blizini vozila. Što je veća kinetička energija, posljedice su teže. Stoga je nužno poštivati ograničenja brzine kretanja izraženim prometnim znacima ili prometnim pravilima.           

Svim vozačima savjetujemo da dodatno smanje brzinu kretanja svog vozila kad se približavaju raskrižju, oštrom zavoju, prijevoju ili drugom opasnom mjestu, kad se približavaju mjestu na prometnici gdje se izvode radovi, zonama škola i dječjim igralištima. 

Također, podsjećamo vozače motornih vozila da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti zbog propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužan propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.. 

Kako nam tijekom ljeta predstoje i povremene kišne oborine, podsjećamo da je za vrijeme kišnih oborina i mokrih kolnika, potrebno dodatno smanjiti brzinu kretanja svog vozila te izbjegavati nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.  

Ujedno, ovim putem molimo građane da nam ukazuju na lokacije na kojima se grubo krše ograničenja brzine kretanja, ali i ostali teži prekršaji, kako bismo na istima intenzivirali nazočnost policijskih službenika.  



Stranica