Danas se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2021/01/112.2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ove se godine obilježava 30 godina jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 u Europskoj uniji

Foto: Županija koprivničko-križevačka

Danas se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Slijedom toga u prostorijama Županije koprivničko-križevačke župan Darko Koren održao je prijem za predstavnike Službe civilne zaštite Koprivnica i načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslava Puža.  

Uz župana, prijemu su prisustvovali pročelnica Službe ureda župana i zamjenica načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Melita Ivančić te referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, kao i voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić, voditelj Županijskog Centra 112 Koprivnica Roman Sabol te viša tehničarka civilne zaštite Anita Nestić.

U uvodnom obraćanju, župan je istaknuo kako je protekla godina bila iznimno složena i zahtjevna po pitanju djelovanja u kriznim situacijama, u čemu je došla do izražaja važna uloga sustava zaštite i spašavanja. Na kraju svog obraćanja uputio je čestitke povodom obilježavanja Dana broja 112 i želje za nastavkom dobre i konstruktivne suradnje.

Čestitke je uputio i Miroslav Puž, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke, dodavši: „Ugroze koje smo spominjali stavile su sve službe na veliku kušnju i vjerujemo da smo iz toga mnogo naučili. Osnova sustava su ljudi, svi smo tu radi građana, i nadam se da ćemo i nadalje ovako uspješno surađivati. Naučili smo da su dobra komunikacija i pravodobna informacija od presudne važnosti u kriznim situacijama te da efikasnije djelujemo u sinergiji. Zahvaljujem županu i Županiji na podršci u svim aktivnostima.“

Naime, Služba civilne zaštite 112 djeluje u sklopu Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, koji djeluje u sastavu Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva unutarnjih poslova. Uime Službe obratio se voditelj Miroslav Blažotić koji je županu zahvalio na prijemu, dodavši kako se ove godine obilježava 30 godina od korištenja broja 112 u Europskoj uniji.

Voditelj Županijskog Centra 112 Roman Sabol predstavio je rad Centra, uz zahvale na dugogodišnjem obilježavanju Dana broja 112, što nije slučaj u svim sredinama. Izvanredne situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 i potresima značajno su utjecale na povećanje aktivnosti u sustavu civilne zaštite i hitnih službi, a Centar je prošle godine zaprimio preko 30 tisuća poziva te oko dvije tisuće poziva vezanih uz COVID-19.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine. Sustav 112 u Republici Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite i neprekidno (365/24/7) osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila. Sustav 112 u RH čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

O broju 112
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica