Đurđevac: Edukacija djece u sklopu aktivnosti "Nisi sam"

Slika /PU_KK/Vijesti/2021/06/IMG-20210602-WA0007.jpg

Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave koprivničko-križevačke održala je edukaciju učenicima petih razreda u sklopu aktivnosti „NISI SAM“ 

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U utorak, 1. lipnja 2021. godine, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave koprivničko-križevačke održala je edukaciju učenicima petih razreda Osnovne škole Đurđevac u sklopu aktivnosti „NISI SAM“ s temom sprječavanje elektroničkog nasilja te govora mržnje.
 
Učenici su educirani o sigurnom korištenju interneta, koje opasnosti postoje, posebice za djecu u virtualnom svijetu i društvenim mrežama.  Svi učenici su prisutni na društvenim mrežama ali nisu upoznati s pravilima korištenja društvenih mreža kao ni sigurnosne postavke, posebice u dijelu objave osobnih podataka. Pored društvenih mreža, učenici igraju i video igrice nasilnog modaliteta, koje također nisu namijenjene njihovoj dobi te i sami, kroz razgovor iskazuju da pojedine igrice utječu direktno i indirektno na njihovo ponašanje i kvalitetu sna.
 
Također, obrađena je tema oko zaštite osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji, poznata osoba, da ih ne objavljuju na internetu i društvenim mrežama. Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama. Učenici su educirani da ne prihvaćaju prijateljstva s osobama na društvenim mrežama koje ne poznaju, jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama. Učenici su educirani i o ovisnosti o internetu, kako se manifestira, što je govor mržnje te da na mrežama nisu „nevidljivi“ da mogu pisati što žele ili vrijeđati, omalovažavati, dakle, da to nikada ne čine, a oni kojima se takvo nešto dogodi da slobodno to prijave.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica