Đurđevac: Edukativno predavanje u OŠ "Grgura Karlovčana"

Slika PU_KK/Vijesti/2013/01/đurđevac.28.1.2.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

U ponedjeljak, 28. siječnja, u Đurđevcu u OŠ “Grgura Karlovčana”, održana je radionica u sklopu projekta “Nisi sam”, za 22 učenika 5 b razreda. 

Edukaciju su proveli policijski službenici Policijske postaje Đurđevac. Radionica se sastojala od dva dijela. Prvi dio radionice odnosio se na nasilje među djecom i mladima.

Sa učenicima se razgovaralo o pojnu vršnjačkog nasilja, različitim modalitetima nasilja, posljedicama, što učiniti ako se nasilje događa te kome se obratiti (učenicima su prikazana dva kraća video uradka na temu vršnjačkog nasilja, te neki primjeri iz prakse).

S obzirom da je uočen problem ekonomskog nasilja, odnosno iznuđivanje novca ili drugih vrijednih stvari uz prijetnje od strane jačeg djeteta prema slabijem ili skupine djece prema jednom djetetu i o posljedicama takvog ponašanja, učenicima je skrenuta pozornost na posljedice takovog ponašanja – s aspekta počnitelja i same žrtve. Istima je pušten video spot  grupe Adastra “Surovi grade”, koji je nastao u znak sjećanja na Luku Ritza – maloljetnika koji je umro od posljedica nasilja. 

Drugi dio radionicebio je posvećen problematici Interneta – učenicima su predočene opasnosti koje prijete, a naročito putem društvenih mreža.

Razgovaralo se o pojmu osobnih podataka, te o mogućnostima zlouporabe istih. Nadalje, naglasak je stavljen na najpopularniju mrežu “Facebook”. Dati su im savjeti kako se zaštititi na mreži putem sigurnosnih postavki i lozinki, te da ne prihvaćaju zahtjeve za prijateljstvom od nepoznatih osoba.

U sklopu rečene tematike učenicima je prikazan video uradak Lana – dan sigurnijeg Interneta. Uradak prikazuje opasnosti koje prijete na društvenoj mreži.

Također, učenicima je prikazan video uradak koji upućuje na posljedice ovisnosti o igranju video igara putem modernih elektroničkih tehnologija.



Stranica