Đurđevac: Rezultati akcije nadzora poštivanja prednosti prolaska

Slika PU_KK/Vijesti/2016/10/palica pol..bmp

Ovom prilikom policijski službenici su kontrolirali 27 vozila i vozača, te utvrdili 17 prekršaja. Sankcionirano je osam prekršaja vezanih uz oduzimanje prednosti prolaza drugom vozilu, nepoštivanje prometnog znaka „Stop“ i nepropuštanje pješaka na pješačkim prijelazima.

Foto: Ilustracija

Jučer je, 16. listopada, Policijska postaja Đurđevac provela preventivno – represivnu akciju nadzora poštivanje prednosti prolaska. 

Ovom prilikom policijski službenici su kontrolirali 27 vozila i vozača, te utvrdili 17 prekršaja. Sankcionirano je osam prekršaja vezanih uz oduzimanje prednosti prolaza drugom vozilu, nepoštivanje prometnog znaka „Stop“ i nepropuštanje pješaka na pješačkim prijelazima.

Tijekom akcije uhićena su dva vozača povratnika u činjenju prekršaja.

U 12 sati u Virju zatečen je 60 - godišnji vozač  da upravlja osobnim automobilom za vrijeme izrečene zabrane, te je u žurnom prekršajnom postupku kažnjen sa sedam dana zatvora i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Nepoštivanje prednosti prolaska kao jedna od najčešćih grešaka sudionika ove godine je na području Policijske postaje Đurđevac zabilježena u 15 posto nesreća.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika. Ujedno ih podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih prsluka noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Vozače ujedno podsjećamo da su prilikom skretanja ulijevo dužni propustiti sva vozila koja im dolaze u susret, iz suprotnog smjera, i zadržavaju svoj smjer kretanja ili skreću udesno. Također prije skretanja, vozači se trebaju uvjeriti da ih ne pretječe drugi vozač, te pravovremeno svoju namjeru najaviti davanjem znaka pomoću odgovarajućih pokazivača smjera.

Ističemo da vozači motornih vozila i vozači bicikala, kao i pješaci, prilikom uključivanja u promet iz dvorišta, parkirališta i sličnih površina, moraju prvo propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju.

Sve osobe u motornim vozilima dužne su koristiti sigurnosne pojaseve ugrađene u vozila, a djecu su vozači dužni prevoziti u pravilno pričvršćenim dječjim autosjedalicama. Ne preporučujemo korištenje mobitela tijekom sudjelovanja u prometu.



Stranica