Edukacija vozača u Križevcima

Slika PU_KK/Vijesti/2017/08/kz.11.8.2.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu 9. i četvrtak 10. kolovoza, tijekom popodnevnih sati u Križevcima policijski službenici Policijske postaje Križevci održali su dvije info točke u kojima su zainteresiranim posjetiteljima upućivali savjeti vezano uz nepropisnu i neprilagođenu brzinu te sudjelovanje vozača mopeda, motocikala i mladih vozača u prometu, kao i savjeti vezano uz korištenje sigurnosnih sjedalica i sigurnom prijevozu djece u prometu.

Obzirom na sve veći broj prometnih nesreća koje izazivaju mladi vozači mopeda i motocikala uslijed nepropisne i neprilagođene brzine kretanja vozila, u kojima isti vrlo često i stradavaju, policijski službenici su na ovakav način savjetovali i  informirali građane te iste podsjetili na njihove obveze koje imaju kao vozači kada sudjeluju u prometu na cesti, a zainteresiranim posjetiteljima tom su prilikom podijeljeni i prigodni letci i brošure na temu sigurnog sudjelovanja u prometu.

Tijekom održavanja info-točki, pregledane su dvije auto-sjedalice i jedno dječje postolje od kojih je sve troje bilo ispravno postavljeno na zadnjem sjedalu u vozilu, dok su roditeljima podijeljene brošure udruge Roda pod nazivom „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“. 

Dobro je podsjetiti

Od 5. kolovoza 2014. godine, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/2014.) sva djeca do 150 cm visine starosti moraju biti vezana u njima primjeren sustav vezanja, u autosjedalici ili uz pomoć posebnog dječjeg postolja koji je pričvršćen za vozilo.

Djeca niža od 150 cm koja se prevoze u motornom vozilu moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu na način na koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice.

Djeca visine između 135 cm i 150 cm koja se prevoze u motornom vozilu mogu biti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila ali samo ako im sigurnosni pojas za odrasle osobe u vozilu odgovara i ako su vezana na stražnjem sjedalu, odnosno ako su dijete i pojas ispravno pozicionirani u vozilu (u suprotnom koristiti dječje postolje sjedalice tzv. booster). Pojas ne smije prelaziti preko trbušne šupljine, biti labav odnosno kliziti preko ramena, stavljati se ispod pazuha, prelaziti preko vrata i lica, uvrtati se ili presavijati.

Novčana kazna za prijevoz djece u vozilima suprotno odredbama članka 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama iznosi 500 kuna.  

JESTE LI ZNALI:

- sustavi zaštite koji postoje u vozilu, sigurnosni pojasevi i zračni jastuci, dizajnirani su da pruže zaštitu osobama visine iznad 150 cm i mase veće od 36 kg. Da bi ti isti sustavi bili djelotvorni i za djecu, koja su podložnija ozljedama zbog nerazvijene fizičke građe, treba ih prilagoditi djeci uz pomoć autosjedalica ili posebnih postolja, ovisno o stupnju fizičkog razvoja djeteta!

- prema Zakonu, svako dijete u vozilu broji se kao jedna osoba pa se time u automobilu smije prevoziti onoliko djece putnika za koliko je vozilo registrirano, i to na način da moraju biti pravilno vezana primjereno njihovoj dobi!

- djeca mlađa od tri godine starosti se ne smiju prevoziti u osobnim vozilima koja nemaju ugrađene pojaseve, a starija djeca se u tom slučaju ne smiju prevoziti na prednjem sjedalu!

- većina autosjedalica na hrvatskom tržištu atestirana je u skladu s Regulacijom 44. Ove autosjedalice podijeljene su u grupe po ograničenjima mase djeteta na sljedeći način: 

1). grupa 0     za djecu od 0 do 10 kg

     grupa 0+  za djecu od 0 do 13 kg  (koriste se postavljene isključivo suprotno smjeru vožnje, s djetetom u poluležećem položaju)

2)  grupa I    za djecu od 9 do 18 kg (koriste se postavljene u smjeru ili suprotno vožnje, ovisno o modelu, s djetetom u uspravnom položaju)

3).  grupa II    za djecu od 15 do 25 kg

     grupa III   za djecu od 22 do 36 kg   (koriste se postavljene u smjeru vožnje, s djetetom u uspravnom položaju).

10 ZLATNIH PRAVILA:

  1. Koristite autosjedalicu uvijek i bez iznimke!
  2. Koristite autosjedalicu primjerenu djetetovom fizičkom razvoju!
  3. Uvijek pratite upute proizvođača!
  4. Pri svakoj vožnji vežite dijete u autosjedalicu!
  5. Pri svakoj vožnji pričvrstite autosjedalicu za vozilo, bez obzira na to je li    dijete u njoj ili nije!
  6. Ne vežite dijete u autosjedalicu u jakni ili drugim debelim komadima odjeće!
  7. Ne koristite autosjedalicu koja je bila u sudaru!
  8. Ne koristite autosjedalicu čiju povijest ne poznajete!
  9. Ne koristite autosjedalicu koja ne odgovara vašem vozilu!
  10. Vežite sebe uvijek i bez iznimke!


Stranica